Znani so nastopajoči na 43. festivalu Melodij morja in sonca 2024

Organizator festivala Melodije morja in sonca Avditorij Portorož-Portorose objavlja 14 izbranih skladb in izvajalcev, ki bodo v NEDELJO 7. julija nastopili na 43. festivalu MMS 2024 (navedeni so po abecednem vrstnem redu):

2B – Ana iz Pirana
Aljaž Ramot – Lebdiva
Anabel – Bilo bi lepo
Balladero – Kantina
Bepop – Valovi morja
Folk idoli – Lejla
Manu – Jaz sem ti (Heya no heya)
Martina – Amarsi o no
Monika Avsenik – Nisem več edina
Prizma – Prizma
Regina – Zopet plešem
Toxine in Marko Vuksanović – Slovenska pesem
Trio Vivere  – Kanconeta
Žan Videc – Neznano

prva in druga rezerva sta Peter Vode in Eva.

Izborna strokovna komisija – Gregor Ravnik (pevec, zmagovalec festivala MMS 2023), Iztok Cergol (glasbenik), Tina Marinšek (glasbenica, avtorica glasbe in besedil), Mojca Menart (muzikologinja, vodja ZKP RTV Slovenija) in Andrea F. (umetniški vodja festivala MMS 2024) je poslušala in ocenila 96 skladb, ki so bile pravilno prijavljene na javni poziv za udeležbo, kot tudi skladbe povabljenih avtorjev ali izvajalcev. Vseh prijavljenih skladb je bilo 109, komisija pa je izločila skladbe, ki niso upoštevale pravil poziva.

Nabor prijavljenih skladb je pester in predsednik komisije je vtise strnil takole: »Ob skorajda rekordnem številu prispelih prijavljenih skladb na razpis,  je pozitivna ugotovitev, da smo s člani izborne komisije za 43. Festival MMS opazili rast v kakovosti glasbene in zvočne produkcije, znatno večje število prepričljivih moških vokalov (ki jih je v festivalskih vodah pogosto primanjkovalo v primerjavi s številom pevk), manjše število vsakoletnih bizarnosti in celo izrazito večje število prijavljenih skladb v italijanščini. Postopek izbora skladb je potekal gladko in brez večjih zapletov, člani komisije smo bili v bistvu povsem soglasni za večino ocenjenih in izbranih skladb!«

Nadaljeval je: »Še vedno se najde kdo izmed prijaviteljev, ki žal spregleda kakšen del pravilnika, zato smo morali izločiti nekaj skladb v hrvaščini ali v narečju, ter nekaj tistih s strani avtorjev, ki so jih prijavili krepko več, kot dovoljujejo naša jasna pravila igre – največ dve pesmi za vsakega avtorja glasbe in/ali besedila.

Letošnji izbor tekmovalnih skladb se mi osebno zdi še bolj pester, kot je bil lani, tako z vidika žanrov in »sound-ov«, kakor tudi z vidika imen izvajalcev, ki jih bo občinstvo doživelo, gledalo in poslušalo pod žarometi letošnjih Melodij morja in sonca.

Skupaj s tremi povabljenimi izvajalci, prejemniki novih nagrad za preteklo delo in dosežke »MMS Legenda«, »MMS Avtor« ter »MMS Prihodnost« se nam z letošnjimi izbranci, katerim osebno in v imenu Avditorija Portorož iskreno čestitam, obeta festival kakršnega si slovenska pop glasbena scena ne samo zasluži, temveč ga tudi potrebuje.«

Tokratna edicija festivala se po desetih letih znova vrača na nedeljski termin zaradi usklajevanja televizijskega prenosa z mednarodnimi športnimi dogodki, ki terminsko sovpadajo s festivalom. Več o samem festivalu, spremljevalnem programu, predstavitvenih večerih,  vrstnem redu nastopa in voditeljih bo predstavljeno na novinarski konferenci 6. junija v Portorožu.

Sorodni članki