Več kot 600 kolesarjev je uspešno odpeljalo že tretji Obalni kolesarski maraton

To nedeljo je v Kopru več kot 600 kolesarjev iz vseh koncev Slovenije uspešno zaključilo že tretji Obalni kolesarski maraton, največji rekreativni dogodek za kolesarje​ na Obali, ​s katerim je slovenska Istra ponovno dokazala, da je prava kolesarska destinacija.

Maraton je pospremilo lepo sončno vreme, kar je številnim udeležencem bil še dodatni razlog za nedeljski obisk Obale. Kolesarji so se podali na razgibane trase po slovenski Istri, na katerih so prevozili 17, 48 ali 64 kilometrov. Na slednji je bilo treba premagati kar čez 1000 metrov višinske razlike. Uživali so v lepih razgledih, blagih temperaturah, ki so za slovensko Istro značilne skozi vse leto, manjkalo pa ni niti navijačev ob trasah, ki so kolesarje spodbujali.

Dogodek je rekreativnega značaja, kjer se udeleženci pomerijo predvsem sami s sabo, nekateri bolje pripravljeni pa se želijo tudi dokazati, zato smo za njih na daljšem vzponu pripravili poseben izziv – gorski cilj. Najhitreje ga je osvojil letošnji “Kralj Rakitovca” Primož Porenta, sledili pa so še Andraž Obid, Matjaž Verbič, Klemen Polajnar in Nedžad Mahmič.

Ves čas je bilo živahno tudi na osrednjem prizorišču v Taverni, tudi medtem, ko je večina udeležencev bila na trasah. Pripravili smo bogat spremljevalni program za tiste, ki so kolesarje prišli pospremit in ostale obiskovalce, posebno pozornost pa smo namenili najmlajšim. Udeležili so se mini maratona, poligona varne vožnje in raznih igric na temo prometne preventive, zabavala jih je maskota, naučili pa so se tudi osnovnih korakov brake danca. Odrasli so uživali v odrskem dogajanju in pestri ponudbi stojnic. Letošnja novost je namreč bila Istrska tržnica, ki je ponudila pester nabor lokalnih in rokodelskih izdelkov, svojevrstna atrakcija pa so bili tudi starodobniki.

Na obalnem maratonu se je uspešno zaključila tudi dobrodelna akcija 1 km = 1 cent. Med 14. julijem in 27. septembrom nam je skupaj z približno 200 sodelujočimi kolesarji uspelo prekolesariti več kot 100.000 kilometrov, ki so tako prispevali 1000 € za nakup ročnega kolesa za parakolesarje. Poškodovani v centru Soča po večjih poškodbah pogosto potrebujejo novo motivacijo in menimo, da je ravno kolesarjenje eden boljših načinov za to. Cilj je bil dosežen, števec se je ustavil pri 110.572 kilometrih. Sodelujoči so v akciji prispevali zgolj kilometre, prošnji za donacijo pa je prisluhnila Študentska organizacija Univerze na Primorskem, saj tovrstna problematika nesreč posega tudi in predvsem na področje mladih.

Tekmovalce so po prihodu v cilj prejeli spominsko medaljo, čakal jih je topel obrok, tako ob poti kot na cilju pa je bilo poskrbljeno še za ustrezno hidracijo. Vsak udeleženec maratona je prejel tudi darilno vrečko z bidonom dogodka, nosilcem, odsevnim trakom in številnimi drugimi nagradami, z žrebom štartnih številk pa je bilo podeljenih čez 40 nagrad, med katerimi so še posebej izstopali kakovostni kolesarski sedeži, dresi in glavna nagrada, gorsko kolo Trek, ki ​ga je odpeljal srečnež iz Ljubljane – Šentvid.

Komunala Koper se je maratonu pridružila tudi v dobrodelni noti, v okoljsko-humanitarnem projektu Jaz, Ti, Mi, za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator podjetja Unirec, ki bo izkupiček iz prodaje vseh zbranih odpadne PET plastenk namenilo nakupu inkubatorja za porodnišnico.

Kako gredo skupaj šport, zdravo življenje in pozitiven odnos to čistega okolja skupaj, smo lahko videli na včerajšnji prireditvi. Odpadki v sodobni družbi niso več obravnavani kot smeti, temveč kot energetski vir. S pravilnim ločevanjem na izvoru, torej tam, kjer odpadki nastajajo in njihovim pravilnim odlaganjem, prispevamo k zaprtju snovnih tokov odpadne embalaže in zmanjšanju ogljičnega odtisa.

VIR: e-Koper

Sorodni članki