Startup vikend podjetništva

Na Startup vikendu podjetništva z družbenim učinkom, ki se je minuli konec tedna odvijal v Središču Rotunda, je zmagovalno idejo predstavila skupina Utrip.

Zmagovalci bodo prenavljali pohištvo

Koper, 28. septembra – »Ko smo raziskovali trg, smo v eni izmed trgovin s pohištvom, na oddelku s stoli, opazili zelo nesrečen par. Povedala sta nam, da že leta iščeta nove stole, saj se obstoječi, ki so pripadali babici, nikakor ne skladajo z ostalim interjerjem, a so tako udobni, da jih ne želita zavreči. Takoj, ko smo jima povedali kaj počnemo, sta bila navdušena – in dobili smo prva kupca.«

Tako je predstavitev svoje poslovne ideje na Startup vikendu podjetništva, ki se je odvijal minuli konec tedna v Središču Rotunda, začela Tanja Zonta, predstavnica zmagovalne skupine Utrip, sicer ekonomistka in strokovnjakinja za marketing. Za nagrado bodo lahko eno leto sodelovali v Inkubatorju socialnega podjetništva, ki ga je ustanovilo Središče Rotunda, in še naprej razvijali svojo idejo. V ekipi sodelujeta ustvarjalka s področja ponovne uporabe Metka Šori, ki že deluje v inkubatorju, in oblikovalec spletnih strani Matej Zrimšek.

Utripova poslovna ideja je prenavljati staro pohištvo in tako zadovoljiti tiste kupce, ki si želijo kakovostnih in unikatnih izdelkov. Pohištvo nameravajo prenavljati tudi po meri in tako ustvariti idealen kos za vsak dom. Izdelke bi prodajali v ateljeju v centru Kopra, prek družabnih omrežij kot je facebook in svoje spletne strani. V nadaljnji fazi svojega podjetniškega razvoja bi pod blagovno znamko Utrip odprli verigo prodajaln s prenovljenim pohištvom, s čimer bi vplivali tudi na zmanjšanje količine odpadkov.

»Zelo smo zadovoljni s potekom našega Startup vikenda, ki se ga je udeležilo približno dvajset ljudi. Razvijali so štiri različne podjetniške ideje s področja turizma, sociale in varstva okolja,« pravi Bojan Mevlja, direktor Središča Rotunda. Udeležencem so brezplačno ponudili intenzivno 49-urno podjetniško izkušnjo za razvoj lastnih poslovnih družbeno učinkovitih idej.

Koordinator Startup vikenda je bil Tomaž Stritar, ki ima bogate izkušnje na področju socialnega podjetništva. Pri različnih delavnicah so sodelovali še podjetnica Liljana Pahor, ki deluje na področju vseživljenskega učenja, Jakob Blažon, ki je v svet Startupov vstopil že pri 16-ih letih, direktor koprskega podjetja Axle K7 Alen Vadnov, inovator Boris Pfeifer ter kamnosek in predsednik sežanske obrtno-podjetniške zbornice Jernej Bortolato.

Središče Rotunda se je pri organizaciji dogodka povezalo tudi z Univerzitetnim inkubatorjem Primorske, UP Fakulteto za management, Ljudsko univerzo Koper in Zavodom RS za zaposlovanje – Območno službo Koper. Sredstva za izvedbo je delno prispeval Evropski socialni sklad.

VIR: SREDIŠČE ROTUNDA

Sorodni članki