V Portorožu so se poklonili padlim pomorščakom

Ob občinskem prazniku Občine Piran – ob 78. obletnici ustanovitve mornariškega odreda Koper – je v soboto, 15. oktobra, ob 10. uri potekala spominska slovesnost padlim pomorščakom na Trgu prekomorskih brigad, kjer so se predstavniki različnih delegacij poklonili padlim za svobodo.

Slavnostni govornik na osrednji spominski slovesnosti je bil Jadran Klinec, direktor Uprave za pomorstvo in promet Republike Slovenije, ki je poudaril: »Na današnji dan obeležujemo in častimo hrabrost padlih partizanskih pomorščakov. A ne samo zaradi tega, ker so bili pripravljeni za svobodo žrtvovati svoja življenja. Častimo jih zaradi zapuščine, ki so jo poleg hrabrosti pustili v krvi vsakega med nami. /…/ Naj še posebej poudarim, da je borbeni duh naših prednikov, borcev za svobodo in boljšega jutri, ki ga nosimo v srcih, še kako pomemben, za ohranjanje zavedanja pomena slovenskega pomorstva in razvoja pomorskih panog, ki delujejo kot gonilo za ustvarjanje simbola in blaginje naroda.« Direktor Uprave za pomorstvo in promet Republike Slovenije je govor zaključil z besedami: »Naj bo spomin na Mornariški odred Koper spomin na njihov pogum, na njihovo neizmerno željo po osvoboditvi slovenske obale. Naj nam bo pogled na morje vsakodnevni spomin na njihov boj v katerem so mnogi izmed njih dali svoje življenje za to, da lahko mi sedaj svobodno živimo ob slovenskem morju na sončni strani Alp.«

Župan občine Piran, gospod Đenio Zadković je poudaril pomen solidarnosti pri doseganju cilja svobode z besedami: »Visoki cilji bodo dosegljivi le takrat, ko bomo složni, ko si bomo znali prisluhniti in se bomo odpovedali osebnim interesom ter bomo pred osebne agende postavili dobrobit skupnosti. Mar res potrebujemo zunanjega sovražnika, da se ponovno zberemo in poenotimo? Vse preveč je negativne nastrojenosti proti vsemu. Samo zato, da se razdružuje, omalovažuje in ruši. Želim si, da bi duh pomorščakov, ki so enotno stopili skupaj in premagali tudi najhujšega sovražnika, ki je iz obličja sveta hotel izbrisati slovenski narod, prevzel vse nas ob našem prazniku, da bomo skupaj, z dialogom in sodelovanjem nadaljevali z izgradnjo lepše prihodnosti, za katero so si prizadevali padli partizani.«

Tovariš Bojan Česnik, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Piran je v svojem govoru izpostavil pomembno obletnico: »15. oktobra praznujemo tudi 45. obletnico pobratenja tako med Občino Oglej in Občino Piran kot tudi obletnico pobratenja in skupnega zagovarjanja antifašizma in vrednot NOB-ja med ANPI in Zvezo borcev Piran.« Nadaljeval je z besedami: »Za nas, ki smo danes zbrani na tem mestu, in smo se poklonili padlim partizanom pomorščakom s cvetjem, himno in prapori, je najpomembnejše to, da ostanemo naprej zvesti idealom bork in borcev ter da spoštujemo vrednote, ki so nam jih priborili še živeči borci in tudi tisti, ki jih žal danes ni več med nami. Te vrednote prenašajmo na mlajše rodove«.

Kulturni program so pripravili Pihalni orkester Piran, Portoroški pevski zbor ter Minka in Aleš Lavrič, slovesnost pa je povezoval Iztok Gustinčič.

Sorodni članki