V Monfortu so otroci in mladi predstavljali različne načine praznovanj

Skladišče soli Monfort je bilo danes prizorišče različnih oblik veselja in praznovanja. Ob odprtju Dnevov evropske kulturne dediščine, ki bodo od 25. septembra do 3. oktobra s številnimi dogodki postregli tudi v piranski občini, so se z nesnovno kulturno dediščino spoznavali najmlajši. »Zelo ponosen sem, da so dnevi evropske kulturne dediščine obiskali Piran in nas tako opomnili, da Evropa niso le skrbi in prepiri, ampak tudi praznovanja in iskreno veselje … da je Evropa lahko prijazna in topla, odprta za vse ljudi dobre volje in velikega srca,« je sodelujoče in obiskovalce v Monfortu pozdravil župan Občine Piran Peter Bossman.

Šavrinske pesmi in izštevanke so prihajale iz ust otrok Vrtca Morje Lucija, otroci Vrtca Mornarček Piran pa so zbranim predstavili načine praznovanja na Gorenjskem. Kako praznujejo na Dolenjskem, so prikazali varovanci Centra za korekcijo sluha in govora Portorož, praznovanje v Prekmurju so predstavili učenke in učenci Osnovne šole Sečovlje. Šege in navade ob praznikih na Notranjskem so preučili dijakinje in dijaki GEPŠ Piran, učenke in učenci Osnovne šole Lucija pa so se seznanili s tradicionalnimi obeležitvami praznikov na Koroškem. Plese in pesmi, ki jih ob praznikih izvajajo v Beli krajini, so danes prikazali učenke in učenci Osnovne šole Cirila Kosmača Piran, kako se veselijo na Štajerskem, vedo v Gimnaziji Antonio Sema Piran, primorske tradicionalne pesmi in plese ter načine praznovanja pa so predstavili učenke in učenci Osnovne šole Vincenzo e Diego De Castro Piran.

DEKD 2

Daniela Milotti Bertoni, predstavnica Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Piran, je ob tej priložnosti spomnila, da Dnevi evropske kulturne dediščine letos praznujejo 25 let, zato so uglašeni na temo Praznovanja. »V Piranu imajo Dnevi že lepo tradicijo, več kot desetletno. Eno izmed osnovnih vodil dnevov je, da povezujejo. Tako se naš današnji dogodek vključuje v dvanajst otvoritvenih slovesnosti v Sloveniji, v 400 dogodkov, ki bodo sledili v tednu med 26. septembrom in 3. oktobrom ter v množico 40.000-ih, ki se v mesecu septembru odvijajo po vsej Evropi,« je nadaljevala. V imenu koordinatorja slovenskih prireditev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije se zahvalila vsem, ki so sodelovali v današnjem programu in prireditvah, ki se bodo v prihodnjih dneh še odvijale, prav tako pa tudi Občini Piran, ki je povezala vse organizatorje v lepo praznovanje.

Učenke in učenci so danes v Monfortu preživeli prijeten kulturni dan, ki so ga dopolnili z obiskom Obalnih galerij Piran, zbirk Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran in ogledom novega multimedijskega muzeja Mediadoma Pyrhani. Otroci so si v sklopu odprtja Dnevov evropske kulturne dediščine omenjene muzeje, galerije in njihove zbirke ogledali brezplačno.

VIR: OBČINA PIRAN

Sorodni članki