V Luciji odprli funkcionalno zasnovano nadkrito tržnico

Lucija je bogatejša za novo, nadkrito tržnico. Prostor s stojnicami sodobnega videza in s premišljeno funkcionalnostjo bo nudil zavetje prodajalcem in nakupovalcem tudi v slabem vremenu. Investicija je bila v celoti financirana iz proračunskih sredstev, inženiring je vodilo Javno podjetje Okolje Piran. Lucijčanom in lucijčankam bo bioklimatska pergola nudila popolno zavetje med nakupovanjem najljubše lokalno pridelane zelenjave in sadja. Nadkritje se ob zaznanem dežju s pomočjo senzorjev odpre ali zapre. Za popolno nakupovalno izkušnjo ob nalivu z vetrom pa pergola omogoča stransko zastiranje z daljinskim upravljanjem. Pergolo je izdelalo podjetje Senčila Capris d.o.o., Tržnico pa je narisala Stanka Pustoslemšek iz Pia studio d.o.o.

Osem novih stojnic na lucijski tržnici je bilo izdelanih po naročilu. Mizarstvo Kos d.o.o. je pri tem upoštevalo nasvete prodajalcev in funkcionalne rešitve uporabilo v končnem izdelku s sodobnim izgledom. Pri postavitvi pergole se je razmišljalo dolgoročno in večnamensko, zato je podjetje Šabec elektroinštalacije d.o.o. namestilo več električnih priključkov. Tako bo prostor nadkrite tržnice v Luciji lahko služil tudi kot manjši prireditveni prostor. Talne plošče so brušene in lakirane, polagalo jih je podjetje Grafist. Celotna investicija je bila financirana iz proračunskih sredstev Občine Piran v višini 290.000,00 EUR brez DDV. Inženiring je vodilo Javno podjetje Okolje Piran.

Zagotovo se te pridobitve najbolj veselijo ponudniki lokalnih pridelkov in občani, ki bodo odslej v nadkriti tržnici prodajali in nakupovali svoje najljubše lokalne pridelke in izdelke. Takšni projekti tlakujejo pot k zelenemu prehodu naše družbe, čeprav je resničnost v poplavi nakupovalnih središč in akcijski ponudb pogosto bolj kruta in okolju neprijazna.

“Tržnice povezujejo skupnost in spodbujajo sodelovanje med ljudmi, ki nas razdvaja tempo modernega vsakdanjika. Tudi če so tržnice nove, ohranjajo stare običaje in nam ponujajo priložnost, da izvemo več o vsem, kar je izvirno naše,” je ob odprtju pokrite tržnice Lucija povedal župan Andrej Korenika.

Direktor Javnega podjetja Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič pa je ob tej priložnosti dodal: “Po večletnih prizadevanjih in dobrih treh mesecih del je ureditev naposled zaključena. Selitve v pokriti del se veselijo tako prodajalci, ki bodo imeli sedaj boljše pogoje za delo in bodo lažje zagotavljali kakovostno ponudbo sadja in zelenjave, kot tudi obiskovalci, za katere bo nakupovalna izkušnja prijetnejša, saj bodo zaščiteni pred vremenskimi vplivi.”

Sorodni članki