V Kopru poteka četrta edicija uprizoritveno-glasbenega festivala FUGA

Organizatorja mednarodnega Festivala uprizoritev, glasbe in akademij, FUGA (prej PPF Mladi), – Gledališče Koper in Študentska organizacija Univerze na Primorskem – sta znova združila moči in napovedujeta teden dni kulture za mlade in mlade po srcu. Kljub spremembi imena festival ostaja zvest osnovni zamisli: v Koper privabiti čim več dramskih umetnikov in ponuditi prostor mladim glasbenikom. Na letošnji četrti izvedbi bodo prisotne Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, Central Saint Martin School of Art iz Londona (VB), Dramska akademija Zagreb (HR), Akademija umetnosti Univerze v Banjaluki (BiH) in Dramska fakulteta Beograd (SRB). Prisoten bo tudi Dramski studio Umag (HRV).

FUGA je svoja vrata odprla v ponedeljek, 10. julija. Tekom festivala smo si v Gledališču Koper ogledali že tri odlične gledališke predstave ter se zabavali tudi ob glasbenem delu na Ukmarjevem trgu, kjer so se odvili koncerti mladih lokalnih zasedb. Festival je bil deležen izjemnega interesa obiskovalcev.

V preostalih dneh festivala bodo nastopili še Malo jači ansambel, Samodajefešta in 2B. Prvič pa bodo na FUGIN oder stopili Majka in The Chillers. Vse gledališke predstave in delavnice v sklopu FUGE bodo v Gledališču Koper, koncerti pa na Ukmarjevem trgu (ponedeljek–četrtek) in pri Bastionu (petek, sobota).

Ivan Loboda, umetniški vodja Festivala uprizoritev, glasbe in akademij: »Po treh letih sodelovanja s Primorskim poletnim festivalom smo odkorakali na svojo pot. Glede na to, da na festivalu poleg gledaliških akademij gostimo tudi glasbene skupine in predstave mladih ustvarjalcev oziroma študentov, ki so pravkar končali svoj dodiplomski ali podiplomski študij, smo z novim nazivom festivala želeli zajeti vse, kar ta obsega. Beseda fuga pomeni presledek med dvema gradbenima enotama, v italijanščini nekakšen pobeg, hkrati pa je fuga tudi najkompleksnejša kompozicija glasbenega kontrapunkta. Če združimo vse pomene te besede, dobimo pomen našega festivala. FUGA je presledek med gradbenimi enotami mednarodnega ustvarjanja in povezovanja, je poletni pobeg od dolgega akademskega leta, ko študenti predstavijo svoje delo in nabirajo nova znanja v bolj sproščenem, obmorskem okolju in se vsak večer po predstavi prepustijo glasbi lokalnih in tujih glasbenih ustvarjalcev. Veseli in ponosni smo, da je naš program vsako leto bogatejši in bolj mednaroden, hkrati pa se na festival vračajo znana imena (tako gledališka kot glasbena) iz prejšnjih let.«

Srednjeročni cilj mednarodne prireditve je postati največji festival za gledališke akademije na prostoru zahodnega Balkana. FUGA je namenjena mladim umetnikom, njihovemu druženju, spoznavanju in izmenjavi dobrih praks. Poleg tega je namenjena mlademu občinstvu in njegovemu razvoju. Nazadnje prispeva tudi mestu (poletnim) vsebinam in k oživitvi mestnega jedra. Poleg gledaliških predstav in koncertov bo FUGA ponudila še strokovne delavnice na temo gledališča. »ŠOUP je vse od začetka izjemno velik podpornik in soorganizator festivala, ki predstavlja mlade umetnike. Doživeli smo že tri izjemno uspešne izvedbe, letos pa nas čaka FUGA v povsem prenovljeni podobi. V Študentski organizaciji Univerze na Primorskem z veseljem podpiramo mlade umetnike, veseli pa nas tudi dober odziv študentov, ki so festival množično obiskovali v preteklih letih. Letos sodeluje veliko različnih akademij in skupaj bomo ponovno dokazali, da je slovenska Istra okolje, ki združuje, povezuje in ustvarja nepozabne spomine na področju kulture ter umetnosti. Vse študente vabimo, da se letos udeležijo FUGE, ki bo postregla s pestrim in zanimivim programom,« pa je na predstavitvi festivala povedal Jure Ciglar, predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Mesto Koper ima izjemen potencial za razvoj kulturnega turizma. Gostovanje več kot 50 mladih umetnikov v kraju prinaša številne pozitivne učinke: prispeva k svetovljanstvu mesta, poletnemu utripu, v kraj vnaša nove vsebine. Poleg tega lahko to srednje in dolgoročna vpliva na podobo mesta v mednarodnem, saj ga predstavlja kot kulturi in mladim prijazno mesto. Vse predstave in koncerti v sklopu FUGE so brezplačni, podroben program je objavljen na www.gledalisce-koper.si.

Organizatorja Festivala uprizoritev, glasbe in akademij sta Gledališče Koper in Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Festival podpirajo Luka Koper, Mestna občina Koper, Klub študentov občine Koper, Studio Matris, Marjetica Koper, Mlad.si in Urad Republike Slovenije za mladino. Medijski pokrovitelj je Radio Capris.

Sorodni članki