V klopi koprskih osnovnih šol bo prvič sedlo 461 otrok

Še ene poletne šolske počitnice se zaključujejo, šolarji pa se polni pričakovanj že pripravljajo na ponoven odhod med šolske klopi. V Mestni občini Koper bo enajst osnovnih šol obiskovalo 4921 osnovnošolcev, od tega jih bo šolski prag prvič prestopilo 461.

Število prvošolčkov v občini bo letos sicer nekoliko nižje kot pretekla leta, v primerjavi z lanskim letom je nižje tudi skupno število otrok, vključenih v osnovnošolsko izobraževanje. Največ prvošolčkov bo 1. septembra pričakovano sprejela Osnovna šola Koper, sledita ji OŠ Antona Ukmarja in OŠ Dušana Bordona.

Mestna občina Koper tudi letos namenja posebno pozornost varnosti najmlajših udeležencev v prometu, ki ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti. Mestna občina Koper vse udeležence v prometu poziva, naj bodo v prvih šolskih dneh še posebej pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci zadržujejo. Otroci so namreč najranljivejši udeleženci v prometu, naloga vseh nas pa je, da jim dajemo dober zgled.

Temu je namenjena tudi skupna akcija Varna pot v šolo. V šolskih okoliših bodo voznike na previdnost opozarjale posebne opozorilne table, policisti Policijske uprave Koper, občinski redarji Medobčinske uprave Istre in upokojenci pa bodo v prvih dneh novega šolskega leta s svojo prisotnostjo v okolici šol še dodatno poskrbeli za varnost šolarjev. V četrtek, 31. avgusta, zjutraj bo Avto-moto zveza Slovenije pred OŠ Koper izvedla preventivno akcijo za varnost otrok Še 365 dni!

Mestna občina Koper je v preteklih mesecih poskrbela tudi, da bo vrnitev na šolske hodnike za nekatere šolarje še bolj prijetna. Osnovnošolci s Škofij bodo prvič celo šolsko leto preživeli v novi, sodobni šoli, v katero so se sicer preselili že marca in za katero je občina odštela približno 16 milijonov evrov. Na OŠ Antona Ukmarja bodo ure športne vzgoje izvajali na obnovljenem šolskem igrišču, v fazi celovite prenove, vredne skoraj sedem milijon evrov, je tudi stavba Collegio dei Nobili, v kateri sicer delujeta osnovna šola in gimnazija z italijanskim učnim jezikom, potrebna pa bo tudi sanacija strehe OŠ Šmarje, ki jo je odkrilo nedavno neurje.

Boljše pogoje bivanja bodo imeli tudi v nekaterih vrtcih. V Vrtcu Bertoki so čez poletje povečali igralnice – te so dobile še nova okna, talne obloge, radiatorje in svetila – ter izvedli več »lepotnih popravkov« po celotnem vrtcu.

Poleg navedenih naložb MOK redno vzdržuje bogato mrežo objektov osnovnih šol in vrtcev. Tako je že v letošnjem proračunu predvidela sredstva, ki bodo omogočala izboljšave v letu 2024. Med drugim je v načrtu temeljita obnova vrtca v Rižani in Vrtca Semedela – enota Markovec ter prenova kuhinje v OŠ Dušana Bordona Semedela.

Foto: MOK

Sorodni članki