Občina Piran z dobro prakso čezmejne trajnostne mobilnosti

Župan občine Piran Andrej Korenika je v torek, 29. avgusta, podpisal pogodbo s podjetjem Autotrans d.d. za nadaljevanje brezplačnih avtobusnih prevozov na relaciji obmejnega projekta IstraConnect. S tem nadaljuje dobro prakso, ki jo je piranska občina začela kot vodilni partner v projektu IstraConnect s partnerskimi občinami Izolo, Bujami in Umagom. Izboljšati obmejno mobilnost in spodbujati okolju prijazne prevoze je tudi eden izmed pomembnejših ciljev Celostne prometne strategije v občini Piran.

Z današnjim podpisom pogodbe s podjetjem Autotrans d.d je Občina Piran zagotovila redni brezplačni prevoz šolarjem, dijakom/študentom, zaposlenim in uporabnikom zdravstvenih storitev, ki bivajo ob meji, na relaciji Umag – Buje – Plovanija – Kaldanija – Sečovlje – Lucija – Izola – SB Izola.

Pilotno leto projekta IstraConnect, ki je trajalo med 1. junijem 2022 in 30. junijem 2023, se je izkazalo za zelo uspešno. Partnerji v projektu IstraConnect so ugotovili, da obstaja jasno izražen javni interes za nadaljevanje dobre prakse, saj je brezplačne avtobusne prevoze mesečno uporabljalo 500 potnikov, predvsem učenci in dijaki z območja Buj, Plovanije in Kaštela, ki se izobražujejo v Sloveniji.

Brezplačna avtobusna povezava med Umagom in Izolo bo znova začela delovati 1. septembra in bo zagotavljala prevoz od ponedeljka do petka v času šolskih dni. Predvideni vozni red avtobusa bo nespremenjen.

Sorodni članki