Ustanovna seja Občine Piran

V dvorani Domenica Tintoretta v Piranu se je na današnji ustanovni seji sešel novoizvoljeni 25-članski občinski svet. Svetnice in svetniki so ugotovili izvolitev župana Andreja Korenike, potrdili svoje mandate in imenovali Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Novi občinski svet sestavlja devet strank oziroma list. Največ, pet svetnic in svetnikov, ima Gibanje Svoboda, Listo Andreja Korenike, Socialne demokrate ter listo Gašpar Gašpar Mišič in mi zastopajo po štirje svetniki oziroma svetnice, z eno svetnico ali svetnikom pa bodo v Občinskem svetu Občine Piran zastopani Gibanje za Občino Piran, Lista Roberta Fakina, Oljka, Slovenska demokratska stranka in Zveza za Primorsko. Za predstavnike italijanske narodne skupnosti v občinskem svetu so bili izvoljeni Andrea Bartole, Christian Poletti in Nadia Zigante.

Ob prevzemu županovanja je Korenika izrazil željo, da bi bil nov mandat nova izkušnja za vse svetnice in svetnike, ne glede na to, ali se v občinsko palačo vračajo ali so v tej vlogi prvič. »Nihče izmed nas ni kandidiral zato, da bi vse ostalo tako, kot je bilo. Vsi verjamemo, da se Občina Piran lahko razvija hitreje, da naša skupnost lahko doseže več, da smo lahko uspešnejši in učinkovitejši kot doslej. In če želimo biti boljši, moramo biti drugačni,« je povedal Korenika in nadaljeval: »Veliko skupnih ciljev smo zapisali v svoje programe in v različnih strankah in listah zagovarjamo podobne projekte ter rešitve za naše ključne razvojne izzive. Zato verjamem, da bomo znali preseči delitve med nami in z dobrim delom vrniti zaupanje ljudi v piransko politiko.«

Občinski svet je imenoval tudi Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Za predsednico je bila izvoljena Manuela Rojec, za namestnico predsednice Isabel Petronio, članice in člani pa so postali Andrea Bartole, mag. Nesi (Neset) Dulai in Denis Fakin.

Sorodni članki