Tradicionalna delavnica o vinih v Hrpeljah

V Hrpeljah so ob tradicionalnem vaškem prazniku, opasilu letos že tradicionalno pripravili tudi delavnico o vinih. Tako so imeli možnost udeleženci delavnice poskusiti na degustaciji 24 izbranih Malvazij in treh držav, Slovenije, Hrvaške in Italije. Večer se je pričel z peninami iz Malvazij, med njimi je bila tudi Brstovska penina in penina Igorja Sanaborja, oba dobitnika vrsto medalj in priznanj za penine. Ker je Malvazija skoraj že tradicionalno vino naših krajev, je znano, da ga moramo vedno piti svežega. Tako je bilo največ Malvazij svežih, letnika 2015. Nadaljevali so z nekaterimi maceriranimi in zorjenimi vini, zaključili pa z polsuhimi vini ter pozno trgatev Malvazije.

20160610_231511

Ob Malvaziji se vedno priporoča ribje jedi, tako so se na mizi znašle tudi ocvrte sardelice, stara tradicionalna jed Trsta in zaledja “sardele v šavorju”, pa tudi košček mesa ob Malvaziji se dobro znajde. Jedi je pripravljal kuharski mojster Matjaž Lindič iz okrepčevalnice Apetit v Sežani, strokovno pa je vina komentiral mlad, obetaven enolog Marko Benčina. Udeležnci delavnice so se strinjali, da je bil večer enkraten, in da ga je potrebno ponoviti z novimi vsebinami. Čas za novo delavnico o vinih, pa bo v Hrpeljah tradicionalno januarja meseca.

Sorodni članki