Telovadnica v gozdičku za dušo in telo

Leta 2012 je Športno kulturno in izobraževalno društvo jaz sem najboljši (ŠKID), skupaj z občani postavilo Zunanji fitnes pod Sečo. Domačini so ga takoj posvojili. Zelo veliko ljudi je postalo rednih uporabnikov športnih naprav in kotička naše obale, z najlepšim sončnim zahodom.

 

Zaradi velikega navala na Zunanji fitnes in ker je v poletnih mesecih uporaba naprav otežena zaradi močnega sonca, so se v društvu odločili, da postavijo še Telovadnico v gozdičku. Primeren prostor za postavitev trim steze so našli v gozdičku nad bencinsko črpalko v Luciji. Gozdiček se razprostira na prostoru, kjer je bilo nekoč posestvo pomembne piranske družine Dragovina. Obdano je z drevoredom cipres. V njem se bohoti tudi največja cipresa v Sloveniji. Njive, ki so jih nekoč tu obdelovali, so bile »zložene« po terasah. V 70 letih prejšnjega stoletja so terase prekopali z vojaškimi rovi in kmetovanje se je zaključilo. Velik prostor v gozdičku, za katerega veliko Lucijčanov sploh ni vedelo, da obstaja, nudi obilo možnosti tudi za druge aktivnosti. Zato so se v ŠKIDu odločili, da bodo poleg trim steze (v kateri bo tudi vaja posvečena Mitu Trefalt, legendi slovenske rekreacije), postavili tudi Gozdno učno pot (kjer bodo naši najmlajši spoznavali drevesa in živali, ki živijo v gozdu), Čarobno deželo za otroke in Sektor za seniorje. V Čarobni deželi bodo super otroška igrala. Tam bo najdaljši tobogan v Sloveniji. Meril bo celih 18m, kar znaša 11% najdaljšega tobogana na svetu. Postavili bodo tudi zip line (žičnica), plezalo, gugalnice in druga igrala. Veliko bo tudi »gozdne opreme«. Klopce, mize, stojalo za kolesa, hiške za ptiče, smetnjaki in drugo.

palestra1

ŠKIDovci so prepričani, da bodo Lucijčani in sosedje v projektu Telovadnice prepoznali korist za vse in da se bodo aktivno vključili k njeni postavitvi. Vsakdo lahko sodeluje tako, da pomaga s svojim delom in z donacijami. Projekt je ocenjen na 150.000€, ki jih bodo v celoti zbrali med občani. Donirajte tudi vi, vsak evro šteje! Številka TRR odprtega pri Banki Koper je 1010 0005 4906 845.

Zunanji fitnes pod Sečo in Telovadnica v gozdičku sta povezana s 6 km dolgo krožno potjo. A ta pot ni od muh, vije se ob Jernejevem kanalu ali po grebenu Seče od koder so najlepši pogledi na soline in piranski zaliv. Verjamejo, da bodo vsi ljubitelji narave in zdravega načina življenja navdušeni na to novo pridobitvijo v Luciji.

Momir Kovač

Sorodni članki