Rop banke v Izoli (VIDEO)

IZOLA – Državljana Italije sta v ponedeljek, 16. 2. 2015 okoli 7.40 ure počakala prihod uslužbenke v predprostoru pri zadnjem (službenem) vhodu v enoto Banke Koper v Izoli. 58-letni osumljenec je bil oborožen s pištolo večjega kalibra, 49-letni osumljenec pa z večjim kuhinjskim nožem. Tam sta uslužbenko banke s silo telesa in grožnjami z orožjem prisilila, da je odprla prostore banke. Ob vstopu v prostore sta od uslužbenke zahtevala, naj odpre trezor. Ker tega pred prihodom druge sodelavke ni mogla narediti, so skupaj počakali še drugo bančno uslužbenko. To je 49-letnik prijel za vrat in jo potisnil na tla (poškodovala si je ustnico), drugi pa je vanjo uperil pištolo. V nadaljevanju je eden od storilcev prijel za obraz in posedel na tla tudi tretjo bančno uslužbenko, ki je prišla kmalu za tem.

Rop banke v Izoli

Roparja sta zoper bančne uslužbenke uporabila tako silo (brce, potiskanje in vlečenje, prijeme z rokami) kot tudi grožnje z orožjem, z neposrednim napadom na njihovo življenje in telo. Prisilila sta jih, da so odprle trezor in iz njega vzela večjo količino denarja različnih valut. Storilca sta nekaj denarja vzela tudi bančnim uslužbenkam, in sicer eni 5 evrov in mobilni telefon, drugi 10 evrov, tretji pa denarnico.

Rop banke v Izoli

Okoli 8. ure, je Operativno-komunikacijski center policije sprejel prijavo občana, da se v prostorih poslovalnice banke v Izoli dogaja nekaj nenavadnega, saj je slišal hrup in klice na pomoč.

Na kraj je bila nemudoma napotena policijska patrulja policijske postaje Izola, ki ob prihodu na kraj na glavnem vhodu ni zaznala posebnosti. Policista sta se odločila, da prijavo občana preverita, zato sta se odločila še za kontrolo službenega vhoda banke. Ko sta se približala službenemu vhodu, sta iz banke izstopila neznana oborožena moška in pričela bežati. Policista sta takoj posumila, da gre za kaznivo dejanje ropa, zato sta pričela pozivati osumljenca, naj se ustavita, vendar zakonitih ukazov policistov osumljenca nista upoštevala ter svoj beg nadaljevala najprej po Drevoredu 1. maja in nato po Postojnski ulici. Ker se je eden od osumljencev z orožjem v roki obrnil proti policistu, je ta iz službenega orožja izstrelil opozorilni strel v varno smer. Eden od osumljenih se je takoj zatem ustavil, na tla odložil pištolo in se predal. Policist je zoper njega uporabil lisice in mu odvzel prostost. Drugi osumljenec je svoj beg nadaljeval proti Pittonijevi ulici in se tam že vsedel v parkirano osebno vozilo Alfa Romeo Giulietta italijanskih registrskih tablic, s katerim sta se storilca pripeljala na kraj. Policist je osumljenca v vozilu prijel, mu odvzel prostost in zoper njega prav tako uporabil lisice. Ob prijetju so policisti in kriminalisti našli tudi večjo količino denarja v različnih valutah, ki sta jih roparja odnesla ob ropu.

Rop banke v Izoli

Iz do sedaj ugotovljenih dejstev in okoliščin kriminalistične preiskave nedvomno izhaja, da sta se državljana Italije (58-letnik in 49-letnik, oba doma z območja Bergama) združila z namenom, da bi na območju Slovenije izvršila kaznivo dejanje ropa bančne ustanove. Vozilo Alfa Romeo je bilo prehodno ukradeno na območju Italije, za izvršitev kaznivega dejanja sta si tudi protipravno pridobila strelno orožje – revolver večjega kalibra s pripadajočimi naboji ekspanzijskega učinka. Eden od osumljenih je imel pri sebi ponarejeno osebno izkaznico in vozniško dovoljenje Italije. S preiskavo je bilo ugotovljeno tudi, da sta storilca na območje Slovenije prišla vsak s svojim vozilom in se nastanila v prenočitvenem objektu na območju Strunjana. Vsaj tri dni pred storitvijo kaznivega dejanja sta si natančno ogledala poslovalnico banke v Izoli in se na ta način pripravila za izvršitev oboroženega ropa.

Poleg dveh osumljenih državljanov Italije so kriminalisti zaradi preverjanja dejstev in okoliščin odvzeli prostost tudi 20-letni državljanki Ukrajine (sicer s stalnim prebivališčem na območju Bergama), za katero je bilo ugotovljeno, da je z osumljenima prišla na območje Slovenije in se z njima nastanila na območju Strunjana. Z nadaljnjo kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da državljanka Ukrajine ni sodelovala pri izvršitvi ropa, niti pri pripravljalnih dejanjih za kaznivo dejanje, zato je bila naslednji dan izpuščena na prostost.

Preko italijanskih varnostnih organov je bilo ugotovljeno, da sta oba osumljena znanca policije z obsežnejšo predkaznovanostjo zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in izsiljevanj. Osumljeni 58-letnik pa trenutno prestaja 8-letno zaporno kazen in se ni vrnil v zapore iz prostega izhoda.

Državljana Italije sta bila 17. 2. 2015 privedena na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je za oba odredil pripor. Osumljena sta storitve kaznivega dejanja ropa (po 2. odstavku 206. čl. KZ-1 – zagrožena zaporna kazen do 15. let zapora), kaznivega dejanja Prikrivanja (po III. v zvezi s I. odstavkom 217. člena KZ-1 – zagrožena zaporna kazen do 2. let zapora), kaznivega dejanja Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva (po III. v zvezi s I. odstavkom 307. čl. KZ-1 – zagrožena zaporna kazen do 1. leta zapora) in kaznivega dejanja Ponarejanja listin (po III. odstavku 251. čl. KZ-1 – zagrožena zaporna kazen do 3. let zapora).

Sorodni članki