Recept: Konoplja

kon1

Poznate konopljino moko? Po teksturi je podobna ajdovi moki, pri uporabi ima podobne lastnosti, predvsem pa je odlična, ko jo mešamo z drugimi mokami. Ker vsebuje izredno veliko vlaknin, je njena uporaba primerna tudi za tiste, ki se sicer odrekajo nekaterim živilom. Uživanje hrane z vsebnostjo konoplje zaradi njenih lastnosti ugodno vpliva na delovanje in obnavljanje črevesne sluznice. Opazen je celo pozitiven učinek tudi na zniževanje holesterola v krvi. In brez skrbi, to ni tista konoplja, zaradi katere se sosedov mulc tako čudno obnaša. To je tista konoplja, iz katere se dandanes delajo nogavice, vrvi in drugi izdelki in zaradi katere se sicer bolje počutimo, nismo pa prav nič »zadeti«.

Zaradi naštetih pozitivnih lastnosti, pa tudi zaradi odličnega okusa, smo pripravili pašto, ki je narejena iz mešanice pirine in konopljine moke. Zamešali smo jo brez jajc in jo tako naredili primerno tudi za vegetarijance in vegane.

Njena priprava je izredno enostavna. Če je sveža, se kuha le dve do tri minute, zato je potrebno vse ostalo pripraviti še pred kuhanjem. Če je suha, je časa za omako nekaj več, saj se bo pašta kuhala dlje. Približno osem minut.

V kozico ali ponev na olivno olje stresemo drobno nasekljano čebulo. Če je mlada, boste sploh zadeli v polno, saj bo okus še bolj poln. Ko postekleni, dodamo na drobne koščke nasekljan korenček, prepražimo in dodamo mali grah. Seveda je najboljši svež, a bo tudi zamrznjen čisto OK. Vse skupaj naj se nekoliko potensta, največ pet minut, da ostane tekstura in koščki ne razpadejo.

Pašto skuhamo, precedimo in nekaj vode prihranimo. Precejeno pašto vržemo na zelenjavo, premešamo in po potrebi dodamo vodo, v kateri se je kuhala. Ne preveč. Samo toliko, da ni lepljiva.

To je to. Le še dober tek vam in na zdravje, če si boste ob jedi privoščili kozarček dobrega vina.

Sorodni članki