Recept: BAKOLI

Čas piknikov je tu. Žar je seveda kralj, pa vendar je lepo, če imamo tudi kaj drugega na mizi. Nekaj, kar morda ni tako klasično in ni ravno narezek, ki smo ga vajeni na vsaki zakuski. Solata, ki vam jo ponujam danes je okusna, osvežilna in atraktivna, saj pašta, ki jo uporabimo, spominja na male hroščke. Predvsem je priprava take jedi preprosta. Jed lahko na mizi stoji več časa, v hladilniku pa tudi več dni. Pašto – gnocchetti sardi iz pšenične moke z jajci in sipino črnino – skuhamo al dente, oplaknemo in ohladimo. V skledi zmešamo koruzo, tuno, grenivko in limono. Slednji dve olupimo in uporabimo le meso, brez bele kožice. To je tudi najbolj zamudno opravilo tega recepta, kar je dokaz več, da je recept zelo preprost.  Iz preostankov iztisnemo sok in ga prilijemo v skledo.

V skledo dodamo ščepec soli, poper, baziliko in peteršilj. Vse dobro premešamo in dodamo še ohlajeno pašto. Še enkrat dobro premešamo. Ohladimo in po potrebi dodamo nekaj oljčnega olja ali vanjo iztisnemo še grenivke.

Postrežemo hladno. Najbolje je, če v večjo skledo damo nekaj ledu in hladne vode, vanjo pa skledo s solato. Na tak način bo solata ker nekaj časa mrzla, tudi če bo na mizi ves čas, kolikor bo trajal piknik.

Seveda lahko solato prilagodite svojim okusom. Nekateri vanjo dodajo majonezo, nekateri agrume zamenjajo z vinskim kisom, ne-nazadnje pa pašto lahko nadomestite s kako drugo vrsto ali celo z rižem, bulgurjem, piro… Važno je, da okus ostane osvežilen, saj je solata namenjena druženju in krajšanju časa. Za premagovanje lakote se na pikniku najdejo močnejše jedi.

Pa dober tek vam želi Butik testenin PAŠTA!

recept

Sorodni članki