Pri opravljanju naloge sta se poškodovala dva policista PP Koper

Policijska  patrulja Policijske postaje (PP) Koper je danes, 6. 8. 2018, ob 3. uri na cesti Dragonja – Župančiči ustavila osebni avtomobil znamke Škoda Superb,  poljskih  registrskih  tablic,  ki je pripeljal iz smeri Dragonje. Voznik  je  pri  kontroli,  takoj  po zaustavitvi, policistu izročil osebno izkaznico,  za katero se je kasneje izkazalo, da ni njegova. Policist je od voznika  zahteval  tudi  vozniško ter prometno dovoljenje. Takoj po začetku policijskega  postopka  je  voznik  sunkovito  speljal  s kraja in z veliko hitrostjo pobegnil v smeri Župančičev.

Za  izsleditev  pobeglega  vozila  je  bilo takoj napotenih več policijskih patrulj.  Ena  od teh je bežeče vozilo opazila v Vanganelu in ga poskušala ponovno  zaustaviti,  vendar  na  znake  policistov ni ustavljal, temveč je namenoma  zapeljal  proti  policistu in policijskemu vozilu. Policist se je povoženju  izognil  tako,  da  je  odskočil  s  kraja,  voznik  je  trčil v policijsko intervencijsko vozilo in zbežal po Tribanski  cesti  proti koprskemu pokopališču. Policista sta z vozilom zapeljala za njim, uporabila posebne  znake na vozilu s prednostjo in mu s svetlobnimi in zvočnimi znaki dajala znake za ustavitev. Pri tem zasledovanju po Tribanski cesti sta bila nato policista sama udeležena v prometni nesreči in se pri tem poškodovala. Oba so odpeljali v SB Izola.

Po dveh kilometrih od kraja prometne nesreče policistov je bežečemu vozniku na  Tribanski  cesti  blokado  postavila  tretja policijska patrulja. Ko je voznik  opazil  policijsko  vozilo,  je hipoma zapeljal s ceste na dvorišče stanovanjske  hiše, kjer je vozilo zapustil in peš pobegnil v proti Šalari. V  iskanje  je  bil takoj vključen tudi policist s policijskim psom. Pes je sicer osebi sledil v smeri Šalare, vendar oseba v naselju ni bila izsledena.

Kmalu  je bilo ugotovljeno, da je osumljenec v Šalari naletel na ustavljeno vozilo,  ki je bilo v pogonu. Lastnik je namreč za trenutek zapustil vozilo v  pogonu,  ker  je  odšel  v hišo po preostanek prtljage. Storilec je tako ukradel  vozilo  Opel  Corsa in se s kraja odpeljal. Takoj, ko so policisti izvedeli za to dejstvo, so pričeli s postavljanjem blokadnih mest na širšem območju,  operativno-komunikacijski  center pa je obvestil sosednje hrvaške in italijanske varnostne organe.
Trenutno  izvajamo  nadaljnje  aktivnosti  za  izsleditev  voznika,  ki  je utemeljeno  osumljen  več  kaznivih  dejanj  (tatvina in odvzem dveh vozil,
preprečitev uradnega dejanja uradni osebi).

Na  podlagi  do  sedaj  zbranih  dokazov  utemeljeno sumimo, da je storilec državljan ene od držav Evropske unije.

Pobegli storilec je ogrožal življenja policistov. Ponovno se je izkazala požrtvovalnost policistov in odločenost izvesti nalogo, ne glede na nevarnosti, ki so jim policisti pri svojem delu nenehno izpostavljeni.

Sorodni članki