Predstavljena zgibanka Piranski kulturni zakladi

V sklopu projekta HERA – Trajnostno upravljanje turizma jadranske dediščine je včeraj, v sredo, 28. septembra 2016, v Mediadomu Pyrhani v Piranu potekala predstavitev nove zgibanke Piranski kulturni zakladi – Po poteh kulturnega turizma po Piranu. Zgibanka, ki sta jo predstavili vodja projekta HERA na Občini Piran Jasna Softić in Elena Šverko iz Turističnega združenja Portorož, vsebuje zemljevid s šestimi kulturnimi potmi po Piranu, Portorožu in zaledju, ki jih gost lahko obišče peš, s kolesom ali avtomobilom. Vsaka pot vsebuje kratke in zanimive opise naravnih in kulturnih znamenitosti, vsaka pa ima tudi svojo rdečo nit. Kulturna pot spodbuja k obisku muzejev, galerij, razstav in raznih zbirk, Solna pot izpostavlja zgodovino solinarstva kot najpomembnejše gospodarske panoge v zgodovini Pirana in pomembne za razvoj zdraviliškega turizma, Sakralna pot nas pelje po sakralni dediščini, ki je pri nas zelo bogata, Zgodovinska pot zavrti čas nazaj in prikaže razvoj Pirana in njegove okolice, pot Po avstro-ogrski rivieri obuja čase avstro-ogrske monarhije in Portoroža kot mondene destinacije takratne elite, Boškarinova pot pa nas popelje po slikovitem, razgibanem piranskem zaledju in opisuje težko življenje Šavrinov. Zgibanka z naslovom Piranski kulturni zakladi je izdelana v štirih jezikih, v slovenskem, italijanskem, angleškem in nemškem, in se ponaša z ličnimi ilustracijami turističnih znamenitosti.

piranski-kulturni-zakladi_2

Občina Piran je za izvajalca promocije projekta izbrala Turistično združenje Portorož, in sicer zaradi bogatih izkušenj na področju spletne promocije, angažiranost na področju promocije zaledja in aktivnega turizma ter spodbujanja turizma skozi vse leto. Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, je ob tem povedal: “Z brošuro želimo v prvi vrsti spodbuditi kulturni turizem ter ozaveščati obiskovalce o naši naravni in kulturni dediščini. Bodo pa kulturne poti lepa priložnost tudi za usmerjanje turistov k manj obiskanim točkam naše destinacije. Raziskave so namreč pokazale, da se obiskovalci v veliki večini gibljejo le po obalni poti med Piranom in Portorožem.”

piranski-kulturni-zakladi_3

Vsebina kulturnih poti je že na voljo tudi v brezplačni spletni aplikaciji NEXTO – app.nexto.io. Gre za pametni mobilni vodnik po kulturni in naravni dediščini, v katerega je vključenih več kot 40 muzejev, galerij, gradov, mest in naravnih parkov po Sloveniji. Nexto nadgrajuje klasično izkušnjo avdio vodenja, saj s pomočjo senzorjev bluetooth ali GPS zaznava uporabnikovo lokacijo in ga opozarja na točke interesa v njegovi bližini. Obiskovalec lahko s slušalkami v ušesih in telefonom v žepu med raziskovanjem destinacije vsebine prejema samodejno, brez neposredne interakcije z napravo. Doživetje mu še dodatno izboljšata hitri dostop do jasno označenih vodenih poti in interaktivnih zemljevidov ter vizualno privlačna predstavitev multimedijskih vsebin.

Zgibanka je bila izdelana v sklopu evropskega projekta HERA, ki je sofinanciran iz Jadranskega čezmejnega programa IPA 2007-2013, in je v vseh jezikovnih različicah v elektronski obliki dostopna na povezavi http://www.portoroz.si/si/za-medije/tiskovine.

Sorodni članki