Praznik Občine Piran bo ponudil številne prireditve

Občina Piran 15. oktobra praznuje občinski praznik v spomin na ustanovitev prvega Mornariškega odreda Koper leta 1944. Ob tej priložnosti občina vsako leto občankam in občanom ponudi številne prireditve, z Zlatim grbom Občine Piran pa se posameznici ali posamezniku pokloni za življenjsko delo, večletne uspehe ali enkratne izjemne dosežke trajnejšega pomena. Letošnje priznanje bo župan Občine Piran Peter Bossman podelil Nataliji Planinc, in sicer na osrednji slovesni prireditvi, ki bo v nedeljo, 15. oktobra, ob 19. uri v Avditoriju Portorož.

Dan prej, v soboto, 14. oktobra, bo ob 11. uri na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu spominska svečanost v počastitev padlih partizanskih pomorščakov, ki jo organizirata Občina Piran in Združenje borcev za vrednote NOB Občine Piran. Slavnostni govornik bo akad. prof. dr. Jože Pirjevec, v kulturnem programu pa bodo nastopili Pihalni orkester Piran, Ženski pevski zbor Društva invalidov, Minka Lavrič ter učenke in učenci Osnovne šole Cirila Kosmača Piran.

V tednu pred občinskim praznikom številna društva, organizacije in posamezniki pripravljajo prireditve, s katerimi bodo počastili občinski dan. Osnovna šola Sečovlje vabi na drugi vseslovenski šolski narečni festival Vsaka vas ima svoj glas, ki bo v četrtek, 12. oktobra, ob 17. uri v telovadnici Osnovne šole Sečovlje. V programu bodo nastopili učenci OŠ Sečovlje in POŠ Sv. Peter ter nagrajenci natečaja – otroci vrtca in učenci osnovnih šol iz Slovenije, Italije in Madžarske. Prav tako si boste v četrtek ob 20. uri v Gledališču Tartini Piran lahko ogledali film Življenje v raju/Am Sonntag will mein Süsser mit mir segeln gehn iz leta 1961, ki so ga snemali v Piranu in okolici s piranskimi statisti. Občina Piran, Agencija Maona in Caffe Teater namreč vabijo na prireditev Od Tahitija do Monte Carla – filmski Piran v šestdesetih letih. Na ogled bo razstava plakatov in fotografij v Piranu posnetih filmov.

Do 13. oktobra poteka Mednarodni simpozij kiparjev Forma Viva Portorož 2017, ki ga organizirajo Obalne galerije Piran, do 12. novembra pa si v Mestni galeriji Piran lahko ogledate razstavo izbranih slik 52. Mednarodnega slikarskega ex-tempora Piran. 20 let Foto Kluba Portorož bodo obeležili 14. oktobra z razstavo v Galeriji Hermana Pečariča Piran ob 19. uri, isti dan bo ob 17. uri promenadni koncert Pod Tartinijevim lokom, na katerem bosta nastopila harmonikarska orkestra Oro iz Švice in Synthesis 4 iz Italije.

Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran in Društvo mladih italijanske narodne skupnosti pa v Monfortu v Portorožu organizirata 1. Istrski Oktoberfest, pivo in buča z okusom soli, ki bo v soboto, 14. oktobra, od 15. ure dalje.

Sorodni članki