Piran – priljubljena destinacija za luksuzne potniške ladje

Slovenija je že vrsto let prepoznavna destinacija na svetovnem zemljevidu ladijskega potniškega turizma. S svojo zanimivo in avtentično ponudbo uživa visok ugled med svetovnimi ladjarji, posledično pa povpraševanje po novih prihodih narašča. Med ladjarji je vse več zanimanja za sidranje pred Piranom, ki ga je v zadnjih desetih letih obiskalo 130 potniških ladij prestižnih ladjarjev s približno 23.000 potniki na krovih.

Pred Piranom bo letos sidralo največ ladij doslej – rekordnih 14 do 15, ki bodo na svojih krovih pripeljale okoli 6.000 potnikov. Prva ladja, Silver Moon, ladjarja Silverseas, ki velja za enega najbolj luksuznih svetovnih ladjarjev, bo na destinacijo Portorož & Piran priplula že v petek, 12. maja. Nekaj manj kot 600 potnikov bo izbiralo med ogledi znamenitosti po Sloveniji, mnogi pa se bodo odločali med več kot dvajsetimi različnimi programi in doživetji v slovenski Istri – od odkrivanja mestnih biserov Pirana do izletov po istrskem podeželju, pohodov, kolesarskih tur in kulinaričnih doživetij. Izlete v sodelovanju s ponudniki pripravlja agencija Atlass Express, ki tudi skrbi za vse potrebe gostov v času njihovega postanka v Piranu.

Velik potencial, ki ga ima ladijski potniški promet za destinacijo Portorož & Piran, prepoznava tudi  v. d. direktor Turističnega združenja Portorož mag. Aleksander Valentin, ki poudarja, da so ladje, ki bodo sidrale pred Piranom, višjega cenovnega razreda.

»Našo destinacijo s potniškimi ladjami obiščejo gostje z večjo kupno močjo, kar predstavlja izjemno priložnost za malo gospodarstvo, predvsem za vodnike, gostince, ponudnike doživetij, agencije, galerije, trgovine z lokalnimi produkti in druge ponudnike« pove Valentin in doda, da po analizah, ki so jih opravili v Mestni občini Koper, dnevna poraba gostov potniških ladij krepko presega 100 evrov na osebo na dan.«

Občina Piran se je po vzoru Mestne občine Koper odločila, da bo  segmentu ladijskega  turizma posvetila več pozornosti. Župan Andrej Korenika je za sodelovanje med agencijami, ladijskimi agenti in turističnim gospodarstvom imenoval svetnika in predsednika Odbora za turizem Franca Kraševca, operativni del pa bosta usklajevala Mitja Troha iz kabineta župana in Rok Humar, vodja Urada za gospodarstvo in turizem.

Predvideni prihodi potniških ladij, ki bodo sidrale pred Piranom:

 1. 5. 2023       Silver Moon
 2. 5. 2023       Seabourn Quest
 3. 6. 2023       Seabourn Quest
 4. 6. 2023       Sea Dream I
 5. 6. 2023       Royal Clipper
 6. 7. 2023         Seabourn Quest
 7. 7. 2023       Sea Dream II
 8. 7. 2023       Sea Dream II
 9. 8. 2023       Word Navigator
 10. 8. 2023       Silver Nova
 11. 8. 2023       Silver Spirit
 12. 8. 2023       Sea Dream II
 13. 10. 2023       Azamara I
 14. 10. 2023       Azamara II

Občina Piran in Turistično združenje Portorož

Sorodni članki