Pašta z refoškom

Potrebujemo nekaj debelih rezin pršuta, žlico masla, malo olivnega olja, sir pecorino ali grana padano, sol, poper, začimbe in seveda refošk. In sicer dober refošk, najboljši refošk … Polovico pršuta narežemo na tanke trakce in jih na peki papirju v pečici zapečemo do hrustljavosti (200°C, cca 10 minut). Medtem grejemo slan krop, v katerem bomo zakuhali pašto.

Ko voda zavre, vanjo vržemo pašto in nekajkrat dobro premešamo, da se ne zlepi. Kuhamo toliko časa, kot nam je všeč. Lahko »al dente«, če imate radi bolj mehko, pa podaljšajte za minutko ali dve. V ponvi na olivnem olju pocvremo preostanek na trakce narezanega pršuta. Zalijemo z refoškom in reduciramo. Vino naj izhlapi skoraj do konca, vendar pazimo, da se ne zažge. Medtem dodamo poper in druge začimbe po osebnem okusu, a ne preveč. Okus vina naj prevlada.
Na koncu dodamo še maslo in ugasnemo. Maslo se raztopi v minutki, takrat dodamo precejeno pašto in dobro premešamo. Na krožniku naredimo kupček, na vrhu oblikujemo kapico iz drobno naribanega sira, čez vse pa potresemo hrustljav pršut, ki se je pekel v pečici.

Še nekaj kapljic olja in takoj serviramo, saj refošk lepo diši in kar kliče k mizi.

Pa dober tek!
Pašta, butik testenin

Sorodni članki