Otrok se je poškodoval z doma izdelano petardo

KRONIKA – V soboto so bili ob 17.17 policisti obveščeni, da naj bi v Izoli otroci sami izdelovali in pokali petarde. Ko je nenadoma eksplodiralo, je eksplozija poškodovala 13-letnika. Odpeljali so ga v izolsko bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima površinske opekline po obrazu in po hrbtni strani desne dlani. Poškodbe so mu oskrbeli in so ga zadržali na zdravljenju.

Policisti so na kraju našli sled zažganega smodnika in prazen tulec petarde Cobra. Nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Po razjasnitvi vseh dejstev in okoliščin prekrška ter izsleditvi storilca, bo zoper njega izveden ustrezen ukrep.

Pred prihajajočimi prazniki policija ponovno opozarja na nevarnost uporabe protehničnih sredstev. Vsa opozorila lahko najdete na spletni strani policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/javni-red-in-mir.

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so namenjeni takšni uporabi. Izdelki so v ta namen tudi označeni.

Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Pirotehnični izdelki so nevarni, ker vsebujejo eksploziv! Če najdete neeksplodirano ognjemetno telo, ga ne premikajte, ampak to takoj sporočite izvajalcu ognjemeta ali na številko 112 ali 113! Ne poskušajte sami izdelovati pirotehničnih zmesi ali izdelkov. Za  izdelovanje je potrebno veliko znanja o lastnostih posameznih snovi in kemijskih reakcijah, zato je dovoljeno le proizvajalcem s strokovnim znanjem in ustreznimi laboratorijskimi in proizvodnimi      prostori. Eksperimentiranje po “receptih” in navodilih na internetu vodi v nesrečo!

Sorodni članki