Objavljen razpis za udeležbo na 42. festivalu MMS

Avditorij Portorož – Portorose sporoča, da je objavljen javni razpis za udeležbo na 42. festivalu Melodije morja in sonca, ki bo 8. julija 2023. Razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani organizatorja www.avditorij.si. Glasbeniki lahko svojo prijavo oddajo od 2. marca do 4. aprila do polnoči izključno na spletnem obrazcu https://avditorij.si/si/mms/prijava.
Za Veliko nagrado MMS in nagrade strokovne žirije – nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja ter nagradi strokovne žirije za najboljšo glasbo in besedilo se bo letos potegovalo 14 skladb, to je dve več kot lani; od tega jih bo 10 ali več iz razpisa izbrala strokovna komisija za izbor, 4 ali manj pa bo vabljenih avtorjev ali izvajalcev, ki jih bo izbral oziroma povabil Organizacijski odbor festivala. Izbrane skladbe in nastopajoči na 42. festivalu MMS bodo tako znani sredi maja.
Spomnimo, lani sta veliko zmago slavili Anika Horvat in Tinkara Kovač s skladbo Do roba in še čez avtorjev Aleša Klinarja in Leona Oblaka. Prejeli sta tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti. Slednja se je vpisala v seznam zimzelenih Nasmeh poletnih noči, Portorož 1905, Moj mornarček, Hotel Modro nebo, Nekaj med nama, Lahko noč Piran, Mi ljudje smo kot morje, Bodi z mano do konca, Za stare čase…
V glasovanju za Veliko nagrado enakovredno sodelujejo: strokovna žirija, žirija izbranih radijskih postaj, javnost s telefonskim glasovanjem in občinstvo v Avditoriju; lani smo na novo vzpostavili način glasovanja občinstva v Amfiteatru prek stacionarnih telefonov s pomočjo QR kode, kar ostaja v veljavi.
Ob izidu razpisa so člani Organizacijskega odbora MMS poudarili: Melodije morja in sonca so edini festival slovenske popularne glasbe, ki izvajalcem ponuja izkušnjo petja v živo s spremljevalno skupino – bendom pred publiko in televizijskimi ekrani. Kot gonilna sila slovenske popularne glasbe že več kot 40 let neguje spoštljiv odnos do slovenske glasbe, jezika in kulture.
Med letošnjimi novostmi velja posebej izpostaviti razširitev števila tekmovalnih skladb na festivalu iz 12 na 14, kar preprosto pomeni več glasbe na odru, več glasbe na TV zaslonih, večja pestrost in več vznemirjenja za gledalce festivala MMS. Organizacijski odbor pa posebej opozarja izvajalce ter avtorje, prijavitelje skladb, na dopolnjen ter spremenjen pravilnik festivala MMS, v katerem so sedaj nekatere točke bolje definirane ali na novo dodane.
Kot vedno v življenju, pozorno prebiranje pred podpisom in vpisom je najboljša praksa. In še popotnica lanskega predsednika strokovne komisije za izbor, Andrea F: Pri svojih častivrednih 42. letih se je letos festival MMS ponosno še dodatno okrepil in odprl glasbi, glasbenikom ter ljubiteljem glasbe, kar v današnjih temnih časih tako po svetu kakor tudi v svetu glasbene industrije vsekakor ne more biti slab znak – upamo, da bodo prijavljene skladbe ravno tako ponosno izvirne in kakovostne.

Sorodni članki