Občina Piran praznuje

Občina Piran 15. oktobra praznuje občinski praznik v spomin na ustanovitev prvega Mornariškega odreda Koper leta 1944. Praznovanje občina vsako leto obogati s številnimi prireditvami, z Zlatim grbom Občine Piran pa se posameznici ali posamezniku pokloni za življenjsko delo, večletne uspehe ali enkratne izjemne dosežke trajnejšega pomena. Letošnje priznanje bo župan Občine Piran Peter Bossman podelil Mireli Flego, in sicer na osrednji slovesni prireditvi S taperini čez soline, ki bo v nedeljo, 14. oktobra, ob 19. uri v Avditoriju Portorož.

Dan prej, v soboto, 13. oktobra, bo ob 11. uri na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu spominska svečanost v počastitev padlih partizanskih pomorščakov, ki jo organizirata Občina Piran in Združenje borcev za vrednote NOB Občine Piran. Slavnostni govornik bo mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, v kulturnem programu pa bo nastopil Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

V tednu pred občinskim praznikom bodo za praznovanje poskrbeli številna društva, organizacije in posamezniki, Občina Piran pa bo skupaj z Zdravstvenim domom Piran v četrtek, 11. oktobra, ob 13. uri položila temeljni kamen za začetek gradnje novega zdravstvenega doma v Luciji. Dan kasneje, v petek, 12. oktobra, se bo ob 19. uri v Benečanki predstavila oblikovalka nakita Maja Licul s svojo novo kolekcijo Glej, kaj je prinesel veter … Guarda cosa ha portato il vento …, v Caffe Teatru pa bo ob 21. uri piranski glasbenik Jure Lesar predstavil svoj novi projekt in CD-ploščo z naslovom Zemljin sin.

Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran, Društvo mladih italijanske narodne skupnosti in Združenje Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran v soboto, 13. oktobra, od 11. ure dalje v Monfortu organizirajo prireditev FONS – festa d’ottobre dei nostri sapori/Istrski FONS – simfonija naše tradicije. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali najrazličnejše lokalne dobrote.

13. oktober je tudi dan, ko se bo v Piran vrnil nadangel Mihael. Na Tartinijevem trgu ga bodo ob 15. uri pričakali župan Občine Piran Peter Bossman, koprski škof, msgr. dr. Jurij Bizjak, ki bo blagoslovil kip, Pihalni orkester Piran in Mešani pevski zbor Georgios. Do ponedeljka bo priložnost za fotografiranje s kipom, nato pa ga bodo znova postavili na zvonik, od koder bo napovedoval vreme.

Praznični konec tedna bo ponudil tudi nekaj športnih prireditev. Športno društvo Slovenc bo v petek, 12. oktobra, na Trgu prekomorskih brigad organiziralo Biznis run Portorož, humanitarni tekaški dogodek za podjetja, dan kasneje bo med 17. in 20. uro 2. Nočni tek Portorož, v nedeljo med 11. in 15. uro pa bo v Marini Portorož na sporedu že 9. Bike festival Portorož, pozdrav jeseni.

Praznovanje ob občinskem prazniku bosta v torek, 16. oktobra, sklenila Zavod MEDITERANUM Piran in Društvo Anbot. Zavod MEDITERANUM Piran ob 16. uri pripravlja vodeni ogled izjemne fotografske razstave Piran, lep kot še nikoli. Skupni sprehod od fotografije do fotografije z obilo informacijami in obujanjem spominov bo vodil avtor razstave Slobodan Simič – Sime, zbor bo na Rivieri pri prvi fotografiji. Društvo Anbot Piran in Mestna knjižnica Piran pa ob 18.30 vabita v Mestno knjižnico Piran na predstavitev zbornika Vse se da – petnajst let v društvu Anbot Piran.

Sorodni članki