Na razstavi gob v Solkanu tudi redek primerek zelenolistne temnolistke

V Hitovem hotelu Sabotin v Solkanu so danes odprli že 19. razstavo gob, kjer je predstavljenih več kot 160 različnih primerkov gliv. Člani Gobarskega društva Nova Gorica kot posebnost letošnje razstave izpostavljajo zelenolistno temnolistko (lat. Melanophyllum eyrei). Razstavo, ki si jo je mogoče ogledati do srede, 5. oktobra, spremlja tudi zanimiva kulinarična ponudba jedi z gobami. Člani Gobarskega društva Nova Gorica so letos izjemno presenečeni nad uspešno bero. Okoli trideset izmed njih je namreč minuli konec tedna pretežno na Goriškem, v Trnovskem gozdu, Panovcu, na Banjšicah, v Brdih in Posočju, na območju Vipavske doline in vse do spodnjega Krasa, Notranjske ter dela Gorenjske uspelo nabrati več kot 160 različnih primerkov gliv. Namenoma so letošnji »nabiralni bazen« razširili, saj so vremenske razmere, predvsem suša okrnile razvoj in rast gliv. »Sprva je kazalo, da bo naša razstava letos zelo okrnjena, vendar nam  gobarska sreča ni obrnila hrbta. Veseli smo, da je na letošnji razstavi tudi nekaj primerkov, ki jih lansko leto nismo imeli. Vse ljubitelje gob lahko pomirimo, saj smo v gozdovih naleteli na kar nekaj mladih jurčkov, tako da njihov čas šele prihaja,« je povedal Ivan Bratuž, tajnik Gobarskega društva Nova Gorica.   

20161003_155230_resized

Če je med lanskimi primerki kraljevala knežja mušnica, lahko kot veliko redkost in posebnost letošnje razstave izpostavimo zelenolistno temnolistko (lat. Melanophyllum eyrei), ki jo izkušeni gobarji že dolgo niso srečali. »Gre za izredno majhno glivo, primerek na razstavi ima klobuk velik le dober centimeter. Izstopa po beli barvi klobuka, ki mu čez rob visijo zrnate tančice, podobne sladkorni peni. Pod klobukom preseneča trosovnica svetlo modre barve, steblo pa je v celoti prekrito z belim poprhom, ki izgine ob najmanjšem dotiku,« pojasnjuje Gabrijel Seljak, dolgoletni član Gobarskega društva Nova Gorica, ki med drugim skrbi za ustrezno determinacijo razstavljenih gliv.

20161003_154322_resized

»Pohvalim lahko vse člane društva, ki so tudi letos kljub neugodnemu obdobju za gobarjenje uspeli vsem ljubiteljem gob približati gobje bogastvo bližnje in bolj oddaljene okolice. Nabrati in ustrezno determinirati kar 162 različnih primerkov gob za razstavo res ni enostavno, tudi če vemo, da je zaradi žledu pred leti, še danes videti posledice v gozdnem podrastju. Narava namreč potrebuje veliko časa, da si opomore in na to kažejo tudi okrnjena rastišča gliv,« razlaga Jaka Čeferin, predsednik goriškega gobarskega društva.

 20161003_154041_resized

Razstavo gob, ki so jo danes odprli na vrtu Hitovega hotela Sabotin, si bo mogoče ogledati vse do srede, 5. oktobra, popoldan. Kot vsa leta doslej so v restavraciji hotela Sabotin pripravili zanimivo kulinarično ponudbo jedi z gobami, ki jih bo mogoče pokusiti vse do nedelje, 9. oktobra.

Sorodni članki