Kronika: 08.10.2018

Dopoldan so policisti v Kopru ustavili 55-letnega voznika osebnega avtomobila iz okolice Šoštanja, ki ne poseduje vozniškega dovoljenja (ukrep prenehanja veljavnosti). Vozilo so mu zasegli, sledi obdolžilni predlog.

Ob 12.45 smo prejeli prijavo, da so v Piranu včeraj na ulici našli mlado kačo. V sosednji stavbi je bila takrat razstava strupenih kač sveta. Najdeno kačo je najditeljica slikala in jo s palico dala v škatlo. Policisti so po prijavi opravili več razgovorov in ugotovili, da je ženka dejansko našla na ulici v Piranu tujerodno afriško strupenjačo “Naja Pallida” – sama je že obvestila “kačofon” oziroma Herpetološko društvo Ljubljana, nakar so kačo okoli 18.00 ure prevzeli člani društva. Policisti so obvestili dežurno veterinarsko inšpektorico in okrožno državno tožilko. Zadeva se obravnava kot kršitev Zakona o zaščiti živali, in sicer kot nezavarovanje nevarne živali.

V izolski ladjedelnici je nekdo z barke ukradel kompas premera 25 cm, iz medenine in bakra, in medeninasto stensko uro. Lastnik je oškodovan za 3500 evrov.

Ilegalne migracije

Od petka, 5. 10. 2018, od 7.00 ure, pa do danes, do 7.00 ure, smo na območju PU Koper prijeli 85 oseb zaradi nedovoljenega prestopa slovensko-hrvaške meje.

Največ je bilo drž. Pakistana – 32, sledijo drž. Irana – 17, Turčije – 14, Maroko – 5, Sirija – 4, Indija – 4, Afganistan – 2, Alžirija – 2, Irak – 2,
Tunizija – 2 in Kuvajt – 1. Od skupnega števila je 19 tujcev mejo prečkalo na območju na območju PP Koper. Od tega števila smo jih na podlagi sporazuma 80 vrnili hrvaškim varnostnim organom, 5 tujcev je izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito. Italijanski varnostni organi so nam vrnili 16 tujcev (5 drž. Irak, 5 Iran, 4 Bangladeša in 1 drž. Pakistana), ki so nedovoljeno prestopili slovensko italijansko mejo. Vsi ti tujci so bili po končanem postopku vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 308. členu Kazenskega zakonika (Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države) sta bila obravnavana:
– državljan Bosne in Hercegovine, ki je v kombiniranem vozilu na območju PP Ilirske Bistirice prevažal 18 tujcev – zanj je bil odrejen pripor,
– državljanka Slovenije, ki je v terenskem vozilu na območju PP Koper prevažala 4 drž. Indije – po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku je bila
izpuščena.

Trije konkretni primeri:

6. 10. 2018 ob 6. zjutraj so policisti v Topolcu ustavili kombi. Vozil ga je 30-letni državljan BiH, ki sicer prebiva v Ljubljani. V kombiju je prevažal 18 ilegalnih migrantov (9 drž. Turčije, 6 drž. Irana, 1 drž. Afganistana, 2 drž. Iraka). Voznik je bil s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor, ilegalni migranti pa so bili vrnjeni na Hrvaško.

6. 10. ob 9.35 so policisti na relaciji Rakitovec – Zazid pri mostu nad železnico opazili skupino ljudi, v bližini pa italijansko vozilo. V Predloki je patrulja ustavila terensko vozilo, ki ga je vozila 40-letna državljanka Slovenije in Hrvaške, ki stalno prebiva v Trstu. V vozilu so bili 4 državljani Indije, ki so prišli v Slovenijo nelegalno. Voznici je bila odvzeta prostost, s kazensko ovadbo je bila privedena k preiskovalnemu sodniku, ki jo je po zaslišanju izpustil. Tujci so bili vrnjeni na Hrvaško.

6. 10. ob 21.19 so policisti v naselju Zalči ustavili kombi Renault Master. Voznik je pobegnil, v kombiju (v tovornem delu) pa je bilo prijetih 11 ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana. Pakistanci bodo vrnjeni na Hrvaško, voznika policisti še iščejo.

Sorodni članki