Kraljica terana doma iz Krepelj

SEŽANA, KRAS – V mesecu juliju je v prostorih Vinakras Sežana pred 5-člansko komisijo potekal izbor za novo kraljico terana in največ znanja je pokazala Kristina Tavčar iz Krepelj. Uradno so ji podelili krono na Bunčetovi domačiji v Dutovljah 14. avgusta.

Nova kraljica je res prava za ta naziv, saj jo že od malih nog zanima vse v zvezi s kmetijstvom in teranom, ravno zaradi tega se je po končani osnovni šoli tudi odločila za obiskovanje srednje kmetijske šole v Novi Gorici, šolanje pa namerava nadaljevati v Ljubljani, kjer bo študirala agronomijo.

Kristina je stara 21 let, živi v štiričlanski družini s starši in starejšim bratom Martinom.

Doma imajo vinogradniško domačijo, njihovi vinogradi se razprostirajo na 1,6 ha zemlišč, kjer je zasajenih približno 5000 trt, od tega je 4000 trt refoška, ostalih 1000 pa malvazija, sauvignon in vitovska.

Z vinogradništvom se je ukvarjal že njen pokojni nono, nato pa je vinograd prevzel njen oče Boris, ki pridno  nadaljuje z vinarjenjem. Že od malega je rada zahajala v vinograde in tako se je v njej nehote vzbudilo spoštovanje do kraških vinogradov in vinogradnikov. Poseben pečat naklonjenosti do terana ji je dala bendima (trgatev), ko se je pri Tavčarjevih v Krepljah zbralo veliko sorodnikov in prijateljev, pa tudi zvok harmonike ni manjkal.  Delo vinogradnika se seveda ne konča s trgatvijo, saj se potem delo preseli v kraške hrame (kleti), kjer je Kristina radovedno opazovala očeta pri delu in ga zvedavo spraševala stvari, ki so bile njemu že same po sebi samoumevne.  V srednji šoli je za zaključno nalogo izbrala pridelavo terana in tako sama izdelala svojih prvih 200 litrov terana.

O sebi pravi, da ima rada Kras in vse kar je kraškega.

V času svojega poslanstva, ki ga bo imela kot kraljica terana, si bo nadvse prizadevala, da bo delila ljubezen do terana, da bo zaznamovala in navdihnila z vinsko kulturo še koga, zavzemala se bo, da bodo ljudje spoznali, kaj je teran, da je to več kot alkoholna pijača, da bodo začutili  njegovo bogastvo, da ga bodo znali uživati in častiti, da jim bo dajal zdravja, moči, veselja in ne omame. Kraljica pravi še, da se bo trudila, da bi teran promovirali tudi kot poslovna darila in da bo kultura pitja terana dopolnjevala kulinarične dobrote.

V letu poslanstva bi rada po najboljših močeh predstavila Kras kot edinstveno deželo terana, ki ga naši kraški vinarji z vso spoštljivostjo naredijo tako posebno in pristno  in da res ‘postane duša židane volje kot bi bila pila kraški teran’. SP

kraljica_terana_2015

Sorodni članki