Koncert skupine Laibach ob dnevu državnosti združuje slovensko Istro

Občine Piran, Izola, Ankaran in Mestna občina Koper bodo letos znova organizirali skupno proslavo ob dnevu državnosti s koncertom na Tartinijevem trgu v nedeljo, 25. junija 2023, ob 21. uri. Letošnji bogat glasbeno-vizualni program bo sklenil nastop skupine Laibach. Slavnostni govornik bo poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije gospod Srečko Šestan.

Svojo tesno povezanost lokalne skupnosti slovenske Istre v zadnjih letih izkazujejo tudi s sodelovanjem pri organizaciji slovesnosti ob državnih praznikih. Občine PiranIzolaKoper in Ankaran ne združujeta le teritorialna umeščenost in bližina morja, temveč tudi skupna zgodovina, dvojezičnost, kulturna dediščina ter naravni viri, katerih ogroženost postaja največje varnostno tveganje naše države.

Izbira poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije, gospoda Srečka Šestana, za slavnostnega govornika za letošnji dan državnosti je premišljena. Z njo župani poudarjajo pomen posameznika, ki se vsakodnevno ter ob izrednih razmerah žrtvuje za skupnost in velja za zgled vsem sodržavljanom. V naravnih nesrečah smo Slovenke in Slovenci velikokrat pokazali, da znamo stopiti skupaj, podobno, kot smo skupaj stopili tudi za svojo državo.

Širši pogled na slovensko državnost bo na letošnjem praznovanju odstrl umetniški program skupine Laibach, ki z vizualijami in glasbo ustvarja nove dimenzije razumevanja države, njenega pomena prek identitet posameznika in posameznikov v skupnosti. V Piranu, na Tartinijevem trgu, bo Laibach predstavil kratek prerez programa iz svoje dolgoletne kariere, na odru pa se bosta skupini pridružila tudi – zdaj že stalna – sodelavka Donna Marina Mårtensson in, kot posebni gost, vokalist skupine Silence, Boris Benko.

Laibach je že dobra štiri desetletja mednarodno najbolj uveljavljena in vplivna slovenska glasbena skupina, ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Njen glasbeni izraz združuje različne žanre, od bolj eksperimentalnega, ‘industrijskega’, zvoka, do simfoničnega, t. i. ‘militantnega’ klasicizma, s primesmi elektronske glasbe. So utemeljitelji t. i. retroavantgardne umetnostne smeri, ki so jo prakticirali že v začetku 80-ih let.

Angleški tisk je Laibach ob objavi albuma ‘Nova Akropola’ (Cherry Red Records, 1986) označil za najnevarnejšo skupino na svetu. Newyorški radio jih je na gostovanju po Ameriki najavil kot skupino, ki ukinja države in ustvarja nove. V Jugoslaviji so bili več let prepovedani z uradnim dekretom. V nekaterih državah se njihovih nastopov še vedno bojijo in tudi ZDA so jim v 80′ letih, zaradi ideoloških predsodkov, zavrnili vstop v državo. Kljub temu so po severnoameriškem kontinentu izpeljali že pet večjih turnej, evropskih turnej pa niti ne štejejo več. Leta 2015 so uspešno nastopili tudi v hermetično zaprti severnokorejski državi, medijski odzivi na ta koncert pa so Laibach postavili celo na naslovnico New York Timesa.

Organizatorji na dan državnosti pričakujejo povečan obisk mesta Pirana in celotne občine, zato pozivajo vse, ki se nameravajo udeležiti dogodka na Tartinijevem trgu, da se od doma odpravijo pravočasno, uporabijo pa naj javni prevoz. Obiskovalce, ki se bodo na prireditev pripeljali z osebnimi vozili, prosijo, da parkirajo v Luciji in Portorožu. Cena mestne avtobusne vozovnice je 1,50 EUR/osebo. Mestni avtobus pripelje na glavno avtobusno postajo v Piranu.

 V nedeljo, 25. 6. 2023, bo od 20.30 do 23.30 omejen dostop do Tartinijevega trga, in sicer od vstopa na območje umirjenega prometa pri Carinskem pomolu. Dostop do trga bo omogočen samo za intervencijska vozila.

 V primeru slabega vremena bo dogodek v nekdanjem skladišču soli Grando, kjer parkiranje ne bo možno. Število mest v občinstvu bo omejeno na 600.

Sorodni članki