Uvod dirke Po Sloveniji Nemcu Ackermannu

S prvo etapo ljubljana – Rogaška Slatina se je pričela 26. Dirka po Sloveniji.  Najboljši šprinter dirke po Italiji je pričakovano pokazal mišice že v uvodni etapi. Pascal Ackermann (BORA – hansgrohe) je upravičil vlogo favorita v dolgem šprintu, najboljši Slovenec pa je bil Luka Mezgec (Mitchelton – Scott) na četrtem mestu. Etapo sta sicer zaznamovala dva pobega, drugi je bil zelo nevaren.

171 kilometrov dolga etapa s štartom v Ljubljani in ciljem v Rogaški Slatini je pričakovano postregla z zaključnim šprintom, vendar se je v boj za zmago vmešala precej manjša skupina, kot smo pričakovali. 129 kolesarjev iz 19 ekipe se je na pot iz prestolnice na Štajersko podala v lepem sončnem vremenu, ves čas pa so jih ob poti spremljali tudi navijači.

Težko rečemo, da je bila prva polovica etape dolgočasna, še posebej to ne velja za tri ubežnike, ki so na vso moč poganjali pedale in se skušali doseči nemogoče – pobegniti izredno močnim skupinam s šprinterji. Slovenska trojica Aljaž Jarc (Adria Mobil), Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic) in Aleš Pirih(Slovenska reprezentanca) si je privozila tudi že več kot štiri minute prednosti, a to seveda ni bilo dovolj. Vročina in dolgi kilometri so seveda tudi terjali svoj davek in najprej je odpadel Pirih, nato pa še Grošelj, Jarc pa je bil za borbeno vožnjo nagrajen z uvrstitvijo na skupno mesto in modro majico vodilnega v razvrstitvi gorskih ciljev in belo majico najboljšega mladega kolesarja (na dirki bo jutri nosil modro). Po gorskem cilju na Planini pri Sevnici se je nato oblikova nova ubežna skupina v kateri je bilo sprva deset kolesarjev, proti koncu pobega pa le še pet. V njej je bil tudi Italijan Diego Ulissi, sotekmovalec Tadeja Pogačarja in Jana Polanca v ekipi UAE Team Emirates. Ulissi sicer ni prišel do končne zmage, je pa jasno nakazal, da na dirki misli resno.


Foto: Sportida

Sorodni članki