Kolesarstvo: 28. Dirka po Sloveniji

V poslovni stavbe družbe Krka, d. d. je potekala prva letošnja novinarska konferenca, vezana na organizacijo in izvedbo 28. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji. Letošnja dirka bo potekala med 15. in 19. junijem 2022, torej bo trajala pet dni, kolesarji pa bodo morali premagati 792 kilometra dolgo traso, kjer jih čaka skupno 9.152 višinskih metrov. 

Seveda pa bo dirka – del serije UCI ProSeries – izdatno zanimiva tudi zaradi ponovno močne konkurence, saj na letošnji slovenski pentlji pričakujemo kar 21 ekip, od tega štiri ekipe svetovne serije UCI World Tour: UAE Team Emirates (ZAE), Astana – Qazaqstan (KAZ), Bahrain Victorious (BHR) ter Team BikeExchange-Jayco (AUS).

V programu letošnje dirke je tudi nekaj povsem novih etap in krajev, ki jih dirka v svoji zgodovini še ni obiskala in bodo vsekakor predstavljaje poseben izziv kolesarjem. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Nove Gorice do Postojne (164,7 km), druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine (174,1 km), tretja etapa od Žalca do Celja (144,6 km), četrta etapa od Laškega do Velike planine (152,5 km) ter peta etapa od Vrhnike do Novega mesta (156,1 km), kjer bo tudi v letošnjem letu tradicionalni cilj dirke Po Sloveniji. Trasa letošnje dirke bo za tekmovalce izziv vse do zadnjih metrov, saj bodo morali kolesarji tudi v zadnji etapi opraviti s kategoriziranim vzponom na Trško goro, kar je novost v poteku zadnje etape in bo nedvomno močno popestrilo dirko vse do ciljne črte na Glavnem trgu v Novem mestu. Sicer je na dirki tudi en vzpon prve kategorije, seveda govorimo o 8,2 km dolgem vzponu na Veliko planino, kjer se bodo kolesarji soočili s povprečnim naklonom 7,6 %. Poleg tega je dirka skozi vse etape razgibana in tehnično zahtevna, zato tudi na letošnji dirki pričakujemo zmago najbolj »kompletnega« kolesarja, ki bo sposoben odgovoriti na vse izzive tako trase kot tudi ostalih kolesarjev.
Tudi letos si lahko obetamo zanimiv obračun najboljših, saj se zahtevnost dirke stopnjuje iz etape v etapo – če sta uvodni dve etapi bolj pisani na kožo hitrejšim kolesarjem in bosta kolesarsko karavano dirke Po Sloveniji sploh prvič pripeljale tudi v Postojno, se bo od 3. etape dalje, kjer sta že na sporedu tudi dva kategorizirana vzpona, dirka šele zares začela. Boj za zeleno majico bo bržkone odločen v zaključku 4. etape, dirka pa bo napeta vse do ciljne črte.
Organizatorji 28. slovenske pentlje tudi nadaljujejo tradicijo izbora NAJ gostitelja dirke. Kriteriji za izbor so inovativnost pri aktivaciji in promociji destinacije, vključenost lokalne skupnosti, trajnostni vidik ter aktivnost destinacije skozi objave na spletnih straneh in družabnih omrežjih.
Dirke s prihodom v Novo mesto na nek način še ne bo konec, saj sledi še dirka Kids Tour of Slovenija. Lanska premiera je pritegnila skoraj 300 otrok iz osmih evropskih držav in podobnih številk si obetamo tudi letos. Dirka bo potekala od 1. do 3. julija.

IZJAVE:

Matej Mohorič, ekipa Bahrain Victorious: »Trasa letošnje dirke Po Sloveniji je po mojem mnenju bolj razgibana, ko smo bili to vajeni v preteklih letih. Samo ena izmed etap je povsem po okusu šprinterjev, ostale so bolj razgibane. Nastopa se zaradi tega že veselim, seveda pa tudi zaradi domače publike, navijačev bo na teh cestah zagotovo ogromno. Vedno je najlepše nastopati pred domačo publiko na domačih cestah in verjamem, da bomo slovenski kolesarji prišli v široki zasedbi. Upam, da se bomo tudi mi z našo ekipo borili za vidnejše uvrstitve na dirki.
Dobro je, da se dirka malo spreminja, nova etapa z zaključkom na Veliki planini je tako zelo zanimiva. Zelo všeč mi je tudi profil zadnje etape z vzponom na Trško goro, tudi ta razplet bo zanimiv. Meni ustreza takšen zaključek, malo spominja tudi na zaključek dirke Milano – San Remo.«

Ilona Stermecki, mag. mark. in prod., v.d. direktorja Slovenske turistične organizacije: »Slovenija je v svetu vse bolj prepoznavna tudi zaradi odmevnih športnih dogodkov, med katere se uvršča tudi dirka Po Sloveniji. Slovenska turistična organizacija pri dirki sodeluje že peto leto zapored, saj dirka pomeni odlično priložnost za predstavitev lepot Slovenije in destinacij, skozi katere vodi trasa dirke ter aktivnih doživetij, ki jih naša dežela obiskovalcem nudi. Slovenska turistična organizacija bo ob letošnji dirki na kanalih Eurosporta izvedla kampanjo z 238 televizijskimi oglasi, 3,2 milijona prikazi oglasov na eurosport.com, vsebinskimi prispevki o Sloveniji na spletnih straneh ter objavami na družbenih omrežjih tega medijskega velikana. Zaradi neposrednega televizijskega prenosa dirke na Eurosport 1 v skupnem trajanju 10 ur in Televiziji Slovenija in oglaševanja na Eurosportu tudi letos pričakujemo izjemno medijsko pozornost tuje in domače javnosti za dirko, kar predstavlja priložnost za promocijo Slovenije kot odlične destinacije za aktivni oddih v trajnosti zavezani deželi, kar dodatno poudarja tudi slogan Boj za zeleno oz. Fight For Green. Na Slovenski turistični organizaciji kolesarjenju kot enemu ključnih produktov aktivnih doživetij namenjamo posebno pozornost, še posebej v luči osrednje dvoletne promocijske tematike aktivnih doživetij na prostem in športnega turizma. Ponosni smo, da med ambasadorje slovenskega turizma, s katerimi krepimo prepoznavnost Slovenije kot dežele aktivnega oddiha in vrhunskih športnikov, uvrščamo tudi najboljša kolesarja na svetu, Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča.«

David Mir, direktor Podpore poslovanju, Telekom Slovenije: “Veseli smo, da bomo tudi letos lahko na dirki Po Sloveniji spremljali najboljše kolesarje pri premagovanju zahtevnih vzponov ter dolgih in napornih etap po nam domačih cestah. Med njimi bodo tudi vrhunski slovenski kolesarji, ki krojijo svetovni vrh, hkrati pa je dirka odlična priložnost tudi za mlajše kolesarje.
V Telekomu Slovenije smo pokrovitelji dirke od samega začetka, na to dolgoletno partnerstvo smo izjemno ponosni. Prevoženi kilometri zbližujejo in povezujejo tako organizatorje kot tekmovalce in navijače ob progi in televizijskih sprejemnikih, pa tudi sponzorje.
Skratka, komaj čakamo, da se dirka prične.
Organizatorjem, kolesarjem in njihovim spremljevalnim ekipam želim lepo vreme in čim bolj uspešno dirko. Ob tej priložnosti pa tudi iskrene čestitke kolesarskemu klubu Adria Mobil za 50 let delovanja.”

Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke Po Sloveniji: »Pred nami je 28. izvedba kolesarske dirke Po Sloveniji in v veliko veselje mi je, da bomo letos na naših cestah lahko ponovno navijali za nekatere najboljše kolesarje sveta. Razvoj kolesarstva v Sloveniji je v zadnjih letih dejansko eksponenten in zdi se, da je slogan »vsi na kolo za zdravo telo« na krilih naših šampionov dobil nov zagon. 
Gre za resnično navdušujoč občutek, ko te ob pogledu na aktualno lestvico UCI prevzame neizmeren ponos, saj je Slovenija po številu zbranih točk v tem trenutku vodilna država cestnega kolesarstva na svetu. In prav vsi, ki smo tako ali drugače prispevali svoj kamenček v mozaik tega izrednega kolesarskega uspeha, smo lahko ponosni na ta dosežek. 
Pri tem gre posebna zahvala vsem klubom in klubskim delavcem, ki so verjeli, vztrajali, razdajali svoj čas in znanje, da smo skozi generacije vrhunskih kolesarjev dočakali tudi ta trenutek, ko je Slovenija najboljša kolesarska država sveta. 
Klubski prispevek in vlogo izpostavljam, ker jo vidim in doživljam nekoliko drugače. Kot predsednica Kolesarskega kluba Adria Mobil, ki je dolgoletni organizator dirke Po Sloveniji in ki v letošnjem letu praznuje 50-letnico svojega delovanja, vem, kako zahtevno je to področje dela, še posebej, če govorimo o klubu, ki ima za sabo številne vrhunske dosežke tako na tekmovalnem kot tudi na vzgojnem in organizacijskem področju. 
Tako klub kot dirka sta z leti rasla, se razvijala in ponosna sem, da sem del uspešne kolesarske zgodbe, ki je zrasla na trdem delu, odrekanju, bogatem športnem znanju in izkušnjah, predvsem pa neuklonljivem športnem duhu, kar je vse skupaj prispevalo k ustvarjanju te res enkratne kolesarske zgodbe. Verjamem, da bomo z dobrim sodelovanjem z vsemi partnerji, destinacijami in tudi vami, spoštovani novinarji, tudi letošnjo izvedbo dirke izpeljali na način, ki bo v ponos vsem nam. 
Nazadnje a še zdaleč ne najmanj pomembno – iskreno se zahvaljujem vsem sponzorjem, ki verjamete v nas, vsem podpornikom, kolesarjem, celotnemu osebju, ki vsako leto skrbi za nemoten potek dirke, in ki skupaj vsakič znova dokazujete, da je srčnost v kolesarstvu enako pomembna in potrebna kot so potrebne močne noge.«

Matjaž Leskovar, višji samostojni policijski inšpektor na Sektorju prometne policije: »Policija je stalni sopotniki dirke Po Sloveniji, njena uspešna izvedba pa je posledica tudi dobrega odnosa z organizatorji, ki ga gradimo skozi vsa ta leta. Mi smo na dirki zaradi varnosti, varnost pa je pojem, ki ga je vse težje zagotoviti, še posebej na prireditvah, kot so kolesarske dirke. Na dirki Po Sloveniji moramo varovati več kot 800 kilometrov cest, varnost pa je treba zagotoviti kolesarjem in vsem ostalim udeležencem.
V okviru našega sodelovanja zagotavljamo tudi usposabljanja za varovanje znotraj dirke, tako da vse skupaj poteka nemoteno. Usposabljanje organiziramo skupaj s Kolesarsko zvezo Slovenije, na letošnji dirki pa bo v karavani kar 28 motoristov. 
Pozivam k strpnosti v cestnem prometu in upoštevanju navodil policistov in rediteljev. Brez varne dirke na slovenskih dirkah ne bo ne dobrih tekmovalcev, ne dobrih ekip, na varno dirko pa se bodo vedno radi vračali.«

Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji: »Pred nami je pet novih etap kolesarske dirke Po Sloveniji. Začnemo v sredo v Novi Gorici, prvi kilometri vodijo po sosedni Italiji in trasi znamenitega Gira, ponovno cilj tradicionalno v Novem mestu, a tokrat malo drugače. Etape so raznovrstne in znova smo vključili kar velik del Sloveniji.
Veseli me, da na dirki nastopajo nekateri najboljši na svetu. Na dirki bo veliko vrhunskih kolesarjev, izpostavil pa bi Mateja Mohoriča, zmagovalca spomladanske klasike Milano – San Remo, in Tadeja Pogačarja, vodilnega kolesarja svetovne kolesarske lestvice.
Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem partnerskim destinacijam, ki so pristopile k projektu, pokroviteljem, donatorjem in navijačem. Obenem velika zahvala vsem v organizacijskem odboru za dosedanje delo, ter vsem, ki nam pomagate ustvarjati to vsakoletno športno prireditev. Se vidimo 15. junija!«

Sorodni članki