Izbrana Županovo oljčno olje in vino za leto 2023

V okviru Zlate oljčne vejice, dogodka, ki je potekal 21. aprila v Hrvatinih, je bilo že tradicionalno izbrano najkakovostnejše oljčno olje, medtem ko je 29. maja strokovna komisija ocenjevala in izbrala še najboljše vino. Županovo olje in vino predstavljata Občino Izola in bosta služila v protokolarne namene leto dni. Župan Milan Bogatič je nocoj na Manziolijevem trgu slovesno sprejel nagrajence. Vikend bo sicer zaznamoval pester kulturno-zabavni in kulinarični program v okviru prireditve Praznik oljk, vina in rib.

Na javni natečaj za izbor županovega vina se je letos prijavilo pet izolskih vinarjev. Petčlanska strokovna ocenjevalna komisija, ki ji je predsedovala Majda Brdnik, je izbirala med 11 vzorci belih in rdečih vin. Naziv Županovo vino Občine Izola za leto 2023 si je prislužil Tilen Praprotnik – STeraS Wines za malvazijo Saurin Hills letnika 2022, druga nagrada je v rokah Vinske kleti Robi & Dorjano Korenika, in sicer za malvazijo Prestige 2021, tretje mesto med nagrajenimi vini pa si je prav tako kot prvo prislužil Tilen Praprotnik, ki je komisijo prepričal še z refoškom Saurin Hills letnika 2019.

Ocenjevanje oljčnega olja je potekalo v sodelovanju Društva oljkarjev Slovenske Istre in Znanstveno raziskovalnega središča Koper. Osemčlanska komisija izšolanih nacionalnih senzoričnih ocenjevalcev je med 21 vzorci pridelovalcev iz Izole največje število točk in s tem priznanje za Županovo oljčno olje Občine Izola za leto 2023 podelila družinski kmetiji Markočič-Vesel za ekstra deviško oljčno olje Alela (2022). Drugonagrajena je ekološka družinska kmetija Olea d’Istria za ekstra deviško oljčno olje Maurino (2022), tretjo nagrado pa je komisija dodelila družinski kmetiji Zdenka Hrvatina za ekstra deviško oljčno olje Zdenko Hrvatin (2022).

Sorodni članki