Evropski teden mobilnosti: Pazibužo od Kopra do Ankarana

Informacijska točka Europe Direct Koper – Capodistria in Kulturno izobraževalno društvo PiNA ob letošnjem Evropskem tednu mobilnosti ponovno pozivata lokalne prebivalke in prebivalce, da se jim v soboto, 17. septembra, pridružijo na rekreativnem kolesarskem dogodku PAZIBUŽO ter skupaj ugotovijo stanje in varnost kolesarskih poti v slovenski Istri. Poleg tega bo v e-Kavarni v Kopru v ponedeljek, 19. septembra, organiziran brezplačen osnovni servis koles. Namen dogodka PAZIBUŽO je prispevati k primernejši ureditvi kolesarskih poti v slovenski Istri, ki bi zagotavljale večjo varnost ter zadovoljstvo kolesark/-jev in drugih uporabnic/-kov teh površin, ter opozoriti na pomen okolju prijazne in trajnostne mobilnosti.

foto1_pina_pazibuzo

Lanska, druga edicija PAZIBUŽO, ko se je skupina udeleženk in udeležencev ponovno podala na pot od Kopra do Pirana, je pokazala, da bi lahko kolesarska povezava med mestoma bila veliko varnejša in prijetnejša. Največje probleme so predstavljale pomanjkljive označbe o poteku kolesarske poti, zlasti v križiščih znotraj naselij, večkrat slepo zaključene kolesarske steze in neprimerno vzdrževane poti (pomanjkanje rednega striženja vegetacije ob poti, pomanjkanje rednega vzdrževanja vozne površine).

foto_pina_servis-koles

Varnost kolesarskih poti in možnost kolesarjenja brez kršenja cestnoprometnih predpisov se bo letos ugotavljalo na relaciji med Koprom in Ankaranom. Brezplačen dogodek bo pod vodstvom Neže Flajs, turnokolesarske vodnice Obalnega planinskega društva Koper, potekal v soboto, 17. septembra, z zborom ob 10. uri na Trgu Brolo v Kopru. Na dogodek se je preko spletnega obrazca treba predhodno prijaviti do četrtka, 15. septembra, oz. do zasedenosti prostih mest.

foto2_pina_pazibuzo

Poleg tega pa bo v e-Kavarni (Kidričeva 43, Koper) v ponedeljek, 19. septembra, med 12. in 17. uro možno dostaviti kolo, potrebno osnovnega servisa. Namen brezplačnega servisa koles je spodbujati alternativne oblike mobilnosti, v povezavi z njihovim pozitivnim vplivom na zdravje. Obvezna predhodna prijava preko spletnega obrazca do četrtka, 15. septembra, oz. do zasedenosti prostih mest.

Sorodni članki