Dobrih 60 let folklore v piranski občini

Folklorna skupina Val Piran že več kot 60 let prispeva k ohranjanju kulturne dediščine slovenskih pokrajin skozi ples, petje in glasbo. Plesalce, pevce in glasbenike povezujejo tako ljubezen do ljudskega izročila kot druženje, prijateljstvo in dobra volja, ki jo radi delijo tudi z drugimi. V petek, 19. maja, so v Avditoriju Portorož proslavili 60. let aktivnega delovanja.

Predsednica društva gospa Majda Dobravc je o društvu povedala tako: “Ta živa umetnost nas očara že stoletja in predstavlja vez med preteklostjo in sedanjostjo. Folklora je več kot le plesi in pesmi, saj prinaša živahnost, veselje in obuja bogato dediščino. Skozi ritmične korake in barvite kostume, folklora s petjem oživi našo vsakdanjost. Ob zvokih harmonike, violine ali tamburice se naša srca razveselijo, plesni koraki pa prenesejo energijo in strast v zrak. Občutek ponosa nas prevzame, ko se zavedamo, da smo del te veličastne zapuščine. Folklora nas uči spoštovanja, enotnosti in pripadnosti. Skozi običaje in tradicije prenaša dragoceno znanje, ki oblikuje našo identiteto. Mladi plesalci in pevci prevzemajo odgovornost, da ohranijo to bogastvo in ga prilagodijo sodobnim časom, ustvarjajoč most med generacijami.”


Župan Občine Piran Andrej Korenika pa je na prireditvi ob počastitvi 60. obletnice delovanja, ki je potekala minuli petek v Avditoriju Portorož povedal: “V čast mi je, da lahko vsem članom in članicam Folklornega društva Val čestitam ob tako zelo visokem jubileju, kot je 60. obletnica delovanja, še zlasti gredo moje čestitke in iskrena zahvala vsem današnjim nagrajenkam in nagrajencem jubilejnih Maroltovih priznanj. Zahvaljujem se vam za vloženo delo in odlično sodelovanje z Občino Piran.”

Na praznovanju v Avditoriju Portorož so plesalci in plesalke prve in senior skupine predstavili program slovenskih plesnih koreografij Istrski plesi I., Gorenjski plesi, Plesi iz Kostela, Štajerski plesi in Istrski plesi II. Med plesi so se  prepletale ljudske pesmi in glasba različnih slovenskih pokrajin – za ta del programa soposkrbeli pevci in glasbeniki društva. Na prireditvi za častitljiv jubilej so podelili tudi Marorltove značke in priznanja Vala za različna področja delovanja.

Občina Piran

Sorodni članki