Diego Ulissi oblekel zeleno majico

Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates) je bil že v uvodnih etapah 26. dirke Po Sloveniji med najmočnejšimi kolesarji, vendar do zmage ni prišel. Danes se ni pustil presenetiti in je napadal na zadnjem vzponu, nato pa še na spustu do Idrije, kjer je slavil etapno zmago in je s tem tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke. Najboljši Slovenec je bil Ulissijev klubski kolega Tadej Pogačar. Etapa gre v zgodovino tudi po prevoženem 20-tisočem kilometru dirke.

Ekipa UAE Team Emirates kaže zobe in upravičuje vlogo favorita. Na dirki so s tremi izredno močnimi kolesarji, ki so stalno v ospredju dogajanja, na tretji dan dirke pa so prišli tudi do etapne zmage. Ulissi je sedaj v zelenem, Pogačar pa je obdržal belo majico najboljšega mladega kolesarja.

170 kilometrov dolga etapa od Žalca do Idrije je ponudila štiri kategorizirane vzpone, pričakovano pa se je etapa odločala na Medvedjem Brdu in zadnjem vzponu na Dole. Pred začetkom zadnjega vzpona je glavnina dohitela ubežnike, ki so imeli v neki točki že več kot sedem minut prednosti, in začel se je boj za zeleno. V ospredju se je oblikovala močna četverica v kateri so vozili Rus Aleksandr Vlasov (Gazprom-Rusvelo), Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Kolumbijec Esteban Chaves (Michelton-Scott) in Tadej Pogačar(UAE Team Emirates). Složni vožnji in kratkem pogovoru Ulissija in Pogačarja v zadnjem delu vzpona je sledil napad Italijana, ki mu je lahko sledil le Vlasov. Dvojica je bila prva na gorskem cilju in na spustu, zasledovalci pa ju kljub prizadevanju niso uspeli več ujeti.

»Na vzponu sem Pogačarja vprašal, če mi bo branil hrbet, in tako se je tudi zgodilo,« je dejal Diego Ulissi in povzel misli po novi zmagi: »Že na prejšnjih etapah sem pokazal, da sem v dobri formi, danes pa mi je uspelo zmagati. Ko sem v formi hočem zmagovati in srečen sem, da mi je danes uspelo. Na zadnjem spustu so se začeli zasledovalci približevati, zato sem še enkrat napadel in se otresel Vlasova. Grem dan za dnem, v nogah še vedno čutim Giro in ne vem kako se bo odzvalo telo. Zame je bilo najbolj pomembno, da sem dobil etapno zmago.«

Njegov klubski kolega Tadej Pogačar je vozil zelo dobro, še bolje, kot v prejšnjih dneh. Po drugi najtežji in pred najtežjo etapo je povedal sledeče: »Načrtovali smo napad v zadnjem kilometru klanca, vendar se nisem počutil najbolje za napad. Vlasovu nisem mogel slediti, videl pa sem tudi da Chaves ne more držati tempa. Dal sem vse od sebe, da bi mu pobegnil, vendar sta bila vodila prehitra, skupina s Chavesom pa me je znova ujela.

Po vrhu klanca sem se skušal približati Ulissiju, vendar nisem imel dovolj moči. Nato sem kontroliral situacijo, da ni šel nihče naprej, na koncu pa sem dosegel še tretje mesto v šprintu. To je za nas dober dan in zdaj imamo zeleno majico. Jutri je pred nami najtežja etapa in bomo branili zeleno majico, upam da nam uspe. Morda tudi sam pridobim kakšno mesto, noge so iz dneva v dan boljše.«

Tadej je bil peti na etapi in je šesti v skupnem seštevku, Jan Polanc je bil mesto za njim na etapi in je tudi mesto za njim v skupnem seštevku. Tadej je tudi obranil majico najboljšega mladega kolesarja.

Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je pričakovano predal zeleno majico, s zmago v šprintu svoje skupine pa je ubranil rdečo majico vodilnega po točkah. Po novem odličnem nastopu je Mezgec povedal: »Na zadnji klanec sem kar trpel. Vozil sem svoj tempo, vedel sem da z deset kilogramov lažjimi kolesarji ne morem držati. Vozil sem v svoji skupini in je kar šlo. Tudi danes sem se na koncu boril za točke, zmagal šprint naše skupine in ubranil sem rdečo majico. Četrta etapa bo zagotovo najtežja na dirki, zame pa to pomeni prost dan. Skušan se bom čim bolj spočiti za cilj v Novem mestu.«

Dirka Po Sloveniji pa je danes postavila nov mejnik – na vzponu na Rovte so kolesarji namreč prevozili 20-tisoči kilometer dirke. Statistika se beleži od prve izvedbe dirke, ki je bila na sporedu leta 1993.

Ulissi ima sedaj 12 sekund prednosti pred Vlasovom in še dodatnih pet pred šesterico kolesarjev, v kateri sta tudi Pogačar in Polanc. Pred nami pa je odločilna četrta etapa s štartom v Novi Gorici in ciljem v Ajdovščini. Boj za zeleno bo zagotovo zanimiv.


Foto: Sportida

Sorodni članki