Delavnica Strast rdečih vin Primorske v Hrpeljah

Krajevna skupnost Hrpelje je že tretje leto zapored organizirala izobraževalne delavnice v  sklopu zviševanja kulture pitje vina. Delavnice so vsako leto januarja in junija ob tradicionalnem vaškem prazniku  – opasilu. Pred kratkim se je odvila delavnica z naslovom »Rdeča strast – značilna vina Primorske vinorodne dežele«. Tako so udeležnci delavnica lahko izvedeli katera so najbolj značilna vina Primorske, ter njihove razlike. Degustacija je obsegala prvi sklop z primerjanjem dveh francoskih sort, Cabernet Sauvignona in Merlota. Drugi sklop pa je obsegal degustacijo Refoškov in Teranov, z primerjanjem podobnosti in razlik. Med degustacijo, so ugotavljali tudi kombinacijo vin z hrano. Prigrizke je pripravil kuharski mojster Matjaž Lindič iz ekipe Apetit catering Sežana, kruh je dodala Andrejka Cerkvenik iz Belajeve domačije v Kačičah, svoje proizvode, pa so dodali tudi nekateri udeleženci delavnice. Tako smo poskušali frtaljo z zelišči in špinačo, ribji brodet »po domače dobro začinjen«, golaž z ajdovo polento, kruh s teranom in kutinovo pito. Vino sta predstavila mlad enolog Marko Benčina, Vipavec po rodu in somelje Peter Boršič domačin iz Hrpelj. Navduševali so okusi vin, predvsem, pa so se sladkosti vina naužile brbončice v ustih, ki so kar prekipevale od izjemno bogatih okusov ter seveda še daljši pookusov. Na degustaciji so udeleženci poskušali vina vseh 4 največjih primorskih kleti in izbrana vina primorskih vinogradnikov. Delavnica se je zavlekla pozno v noč, že  v pričakovanju naslednje junijske delavnice z naslovom »Ena trta, tri dežele«.

Sorodni članki