Dan državnosti v Piranu – povezovalno s kultno slovensko skupino Laibach

Občine Piran, Izola, Ankaran in Mestna občina Koper so organizirali skupno proslavo ob dnevu državnosti s koncertom skupine Laibach, ki je glasbeno-vizualni program zaokrožila s pomembnim sporočilom združevanja. Slavnostni govornik je bil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije gospod Srečko Šestan. Občinstvo je v imenu vseh županov slovenske Istre nagovoril župan Občine Piran Andrej Korenika.

»Na najlepšem trgu najlepšega mesta v najlepši državi na njen največji praznik«, kot je prizorišče sinočnje slovesnosti opisal piranski župan, se je s koncertom skupine Laibach sklenilo praznovanje slovenskega dneva državnosti vseh štirih istrskih občin. Ob tej priložnosti je nastopajoča skupina Laibach povedala, da se je odzvala na povabilo, »ker združujemo in delujemo povezovalno – ne razdiralno, kar je ob dnevu državnosti pomembno.« Širši pogled na slovensko državnost so z umetniškim programom Laibachi z vizualijami in glasbo ustvarili nove dimenzije razumevanja države, njenega pomena prek identitet posameznika in posameznikov v skupnosti. V Piranu, na Tartinijevem trgu, so predstavili kratek prerez programa iz svoje dolgoletne kariere. Na odru sta se skupini pridružila tudi – zdaj že stalna – sodelavka Donna Marina Mårtensson, ki je v uvodnem delu zapela tudi slovensko himno in, kot posebni gost je nastopil, vokalist skupine Silence, Boris Benko.

Povezanost lokalne skupnosti slovenske Istre v zadnjih letih občine izkazujejo na različnih družbenih področjih. Zato je bila izbira poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije, gospoda Srečka Šestana, tudi širšega pomena ter povezovanja in združevanja. Z njo župani poudarjajo pomen posameznika, ki se vsakodnevno ter ob izrednih razmerah žrtvuje za skupnost in velja za zgled vsem sodržavljanom po vsej Sloveniji.ž

»Ob dnevu državnosti se ne smemo ozirati le na dosežke, ampak tudi na izzive, ki nas čakajo v prihodnosti. Spreminjajoči se podnebni pogoji, povečana ogroženost zaradi naravnih nesreč in drugih izrednih dogodkov zahtevajo stalno pripravljenost in izboljšanje naših zmogljivosti. Naša naloga je zagotoviti, da bomo kos tem izzivom. Če se bomo vsi skupaj nalezli le delček duha naših prostovoljcev, bo ta naloga lažja. V tem kontekstu moramo prav gotovo poudariti pomen sodelovanja in koordinacije med različnimi institucijami, agencijami ter prostovoljnimi organizacijami. Skupaj zmoremo več. Le z združenimi močmi lahko učinkovito obvladujemo takšne dogodke in zagotovimo varnost ter dobrobit naših ljudi. Slovenija je varna, ker jo imamo državljanke in državljani radi, ker jo spoštujemo in smo nanjo ponosni. Ker smo se vedno pripravljeni odzvati, ko nas potrebuje,« je povedal poveljnik civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan v svojem govoru.

V naravnih nesrečah smo Slovenke in Slovenci velikokrat pokazali, da znamo stopiti skupaj, podobno, kot smo skupaj stopili tudi za svojo državo. In tudi ob drugih priložnostih, kot je povedal na začetku proslave Andrej Korenika, ki je spregovoril v imenu vseh županov slovenske Istre: »V Istri se zelo dobro zavedamo, da varnost, pravičnost in blaginja skupnosti temeljijo na spoštovanju različnosti. Vemo, da različna mnenja niso pomembnejša kot skupne vrednote in da moramo skrbno negovati medsebojno razumevanje, ki smo ga zgradili skupaj. Zato ne sprejemamo prihodnosti, ki bi nas razdelila. Verjamemo v Slovenijo, ki smo jo nekoč sanjali in jo danes še vedno gradimo. V državo, ki nikoli ne bo popolna, a bo vedno stremela k pravičnosti in poštenosti do svojih državljank in državljanov. V državo, v kateri smo vsi enakopravni in imamo enake priložnosti, da si ustvarimo dobro življenje. Verjamemo v Slovenijo, v kateri se državljanke in državljani počutimo spoštovane in spoštujemo svojo domovino.«

Sorodni članki