Brezplačno parkiranje v garažni hiši Sonce do konca meseca

Mestna občina Koper je sredi meseca novembra odprla novo parkirno hišo za poslovnim objektom Barka. Parkirna hiša (PH) Sonce, ki ima v treh etažah kapaciteto za 464 vozil, od katerih je 24 namenjenih invalidom, deset staršem z otroki, 48 pa električnim avtomobilom, je bila med občankami in občani ter obiskovalci dobro sprejeta, saj je med delavniki med 8. in 16. uro 100-odstotno zasedena. Uporabniki so jo lahko vse od odprtja uporabljali brezplačno, s tem pa je bila brezplačna tudi uporaba mestnega avtobusnega prevoza s tamkajšnjih vstopnih točk. Koprska občina je možnost brezplačne uporabe parkirne hiše podaljšala vse do konca januarja 2023.

S 5,8 milijona evrov vredno naložbo je občina bistveno izboljšala prometno logistiko v Kopru, saj parkirna hiša, ki deluje po sistemu P + R, omogoča, da se uporabnik do pomembnejših točk na obrobju mesta pripelje z osebnim vozilom, pot v mesto pa nadaljuje z javnim prevozom. V sodelovanju s koncesionarjem Arrivo, d. o. o., ki izvaja javni mestni potniški promet, je zato prilagodila linije avtobusnega mestnega prometa tako, da avtobusi omogočajo pogost prevoz dnevnih uporabnikov parkirne hiše, ki se v mesto vozijo na delo ali po drugih opravkih, od PH Sonce do končnega cilja in obratno.

Poleg tega je posodobila obstoječo infrastrukturo in v neposredni bližini parkirne hiše vzpostavila dve novi avtobusni postajališči. Da bi ljudi še dodatno spodbudila, da se odločijo za bolj trajnostno in okolju prijazno pot do cilja, je občina razširila območje brezplačnih voženj na klic s Kurjercami, manjšimi električnimi vozili, ki so prej vozila le po mestnem jedru.

PH Sonce spodbuja tudi trajnostno mobilnost, saj je, kot že omenjeno, v njej 48 parkirnih mest namenjenih električnim avtomobilom, v okviru projekta SOPOREM pa jo bo občina v sodelovanju z Luko Koper in norveškim podjetjem Greenstat pokrila s sončno elektrarno.

Vir: MOK

Sorodni članki