29. Dirka po Sloveniji

Podrobnosti 29. mednarodne kolesarske dirke so razkrite – od 14. do 18. junija bomo uživali v petih razgibanih etapah in predstavah nekaterih najboljših kolesarjev sveta. Karavana bo skupaj prevozila preko 833 kilometrov in s tem znova ustvarila čudovito razglednico Slovenije, ki jo bo videl cel svet.

Dirka ob visokem 30. jubileju prve izvedbe prinaša razgibano traso s povsem odprtimi možnostmi za številne kolesarje. Ob pogledu profila četrte, kraljevske etape je vsakomur jasno, da se bodo v boj za končno slavje spustili le najboljši hribolazci, vendar pa so preostale štiri etape na papirju povsem odprte. Na njih morda ne bodo blesteli klasični šprinterji, prav tako bo trasa dopuščala pobege. Skupna razdalja dirke je 833,3 kilometra, skupna višinska razlika pa znaša kar 9.134 metrov:
1. etapa: Celje – Rogaška Slatina, 188,6 km
2. etapa: Žalec – Ormož, 163,1 km
3. etapa: Grosuplje – Postojna, 173,4 km
4. etapa: Ljubljana – Kobarid, 165,6 km
5. etapa: Vrhnika – Novo mesto, 142,6 km

Dirkanja na domačih cestah se veselita tudi Luka Mezgec (Team Jayco AlUla) in Domen Novak (UAE Team Emirates), ki sta svoje poglede na dirko razkrila na predstavitvi dirke. Novak se bo zagotovo želel dokazati na četrti etapi z dvojnim vzponom na Kolovrat, kjer je v preteklosti že blestel: »Vzpon poznam z Dirke po Italiji, celotno etapo pa ocenjujem kot pravo kraljevsko etapo, prepričan sem da se bo tukaj tudi odločilo o skupnemu zmagovalcu dirke.« Mezgec bo svoje priložnosti iskal na ostalih etapah, po profilih ima kar nekaj možnosti za uspešne napade, je pa že razkril da bo prvo ime njegove ekipe Dylan Groenewegen. Kljub temu smo prepričani, da bo imel Luka na domači dirki možnost za dokazovanje. Svojo prisotnost so sicer že potrdile štiri ekipe najvišje kategorije WorldTour, skupno je za zdaj na dirki prijavljenih 19 ekip.


Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke

Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji: »Ponosni smo na zgodovino in tradicijo, ki se je ne da kupiti, ter vse, ki so delali dirko pred nami in so umestili dirko v kolesarski zemljevid sveta. Letošnja dirka je na papirju precej lažja kot bo v resnici na cestah. Že prvi dan bo zahteven z veliko majhnih tehničnih vzponov, ki se jih niti ne vidi na prerezu. Drugi dan se obeta šprint glavnine, a tudi to ni nujno zaradi vzpona na Jeruzalem, nato pa se dirka stopnjuje vse do konca. Tudi zadnji dan, ko je etapa dolga »samo« 142 kilometrov ne gre za nedeljski sprehod, ampak za dirkanje do konca. Do zadnjega metra. Ob tem pa nikoli ne pozabimo, da mi samo pripravimo poligon, dirko pa naredijo kolesarji. Ti pa nikoli ne razočarajo.«

Dirko si bo ob trasi zagotovo ogledalo na desetine tisočev navijačev, prav tako pa bo imela dirka vsak dan vsaj dve uri dnevnega prenosa v živo na kanalih Eurosport 1 in 2 ter na Televiziji Slovenija. Do sedaj si je dirko samo preko prenosov na Eurosportu ogledalo preko 46 milijonov navdušencev nad kolesarskim športom, ta številka se bo v letu 2023 pričakovano dvignila za najmanj novih 10 milijonov.

Sorodni članki