Zoper nasilnega lucijčana odrejen pripor

22. 6. 2023 v zgodnjih jutranjih urah so bili policisti Policijske postaje Piran obravnavali kršitev javnega reda in miru v večstanovanjskem bloku v Luciji. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 36-letni domačin zvonil in tolkel po vhodnih vratih stanovanjskega bloka, kjer živi njegova izven zakonska partnerka. Slednja ga zaradi strahu ni spustila v blok oziroma stanovanje, temveč je poklicala policijo na pomoč. Ob prihodu policistov na kraj, se je moški, ki je bil vidno pod vplivom alkohola še vedno nahajal pred vrati stanovanjskega bloka. Ko sta policista hotela z njim izvesti policijski postopek, se je takoj aktivno uprl in s pestjo udaril policista v glavo. Policista sta na napad takoj odreagirala in ga z uporabo prisilnih sredstev obvladala ter zanj odredila pridržanje do iztreznitve. Kršitelju so izdali plačilni nalog po členih 7/1 in 22/1 ZJRM-1, prav tako je bil zaradi napada na policista zoper njega uveden predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja po 3. odstavku 299. člena Kazenskega zakonika.

24.  6.  2023  ob  8.33  je  občanka poklicala na Operativno komunikacijski center  PU  Koper in policistom naznanila da v sosednjem bloku Luciji sliši žensko, ki kriči na pomoč. Na kraj sta bili poslani dve patrulji policistov iz  Policijske  postaje Piran. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 36-letni moški,  ki  so  ga  imeli  v  postopku že 22. 6. 2023, v stanovanju v pričo njunega še ne pet letnega otroka napadel izven zakonsko partnerko in jo pri tem  tudi  telesno  poškodoval.  Po  dejanju je stanovanje zapustil še pred prihodom  policistov.  Policisti so od oškodovanke sprejeli kazensko ovadbo za   kazniva   dejanja   Nasilje  v  družini,  Lahka  telesna  poškodba  in Zanemarjenje  otroka  in  surovo  ravnanje, prav tako so osumljencu izrekli ukrep  prepovedi  približevanja,  ki ga je preiskovalna sodnica potrdila in podaljšala do 15 dni.

36-letni  moški  je  povratnik  z  elementi  nasilja  še  posebej nasilja v družini.  Policisti  so zoper njega na okrožno državno tožilstvo podali več kazenskih  ovadb za kazniva dejanja Nasilje v družini, v zadnjih dveh letih pa   mu   je   bil  trikrat  izrečen  tudi  ukrep  prepovedi  približevanja oškodovanki,  ki  ga  je  vsakokrat  kršil. Po vseh zbranih obvestilih, med drugim  tudi na Centru za socialno delo in v vzgojno izobraževalnem zavodu, katerega  obiskuje sin osumljenca so policisti Policijske postaje Piran 29. 6.  2023  osumljencu odvzeli prostost zaradi ponovitvene nevarnosti in ga s kazensko   ovadbo   za   zgoraj   našteta  kazniva  dejanja  privedli  pred preiskovalno  sodnico  Okrožnega  sodišča Koper. Preiskovalna sodnica je po zaslišanju  na  predlog okrožne državne tožilke zoper 36-letnega osumljenca odredila pripor.

Za kaznivo dejanje Nasilje v družini je predpisana kazen do pet let zapora, za kaznivo dejanje Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi pa zaporna kazen od enega do petih let.

Sorodni članki