Zdravstveni dom Piran bogatejši za 6 električnih polnilnic

Skrb za prihajajoče generacije v piranski občini je bila ob dnevu mladosti obarvana zeleno. Župan občine Piran je pred Zdravstvenim domom Piran v Luciji predal električno vozilo Cangoo Centru za socialno delo Piran, za namen dnevne oskrbe občank in občanov. Z direktorjem ZD Piran pa sta skupaj otvorila 6 električnih polnilnic z 12 parkirnimi mesti za vozila Zdravstvenega doma.

 Župan Korenika je Centru za socialno delo OE Piran predal električno vozilo Renault Cangoo Express Z.E. z namenom, da se mreža vsakodnevne rabe okolju prijaznih vozil na tem območju čim bolj razširi. Vozilo je od danes dalje namenjeno uslužbencem CSD Južna Primorska, enota Piran, za opravljanje javne službe pomoči na domu. Z mislijo na prihajajoče generacije in na tiste, ki pomoč potrebujejo že danes, bodo socialne oskrbovalke in oskrbovalci pomagali šibkejšim skupinam v naši skupnosti z minimalnim ogljičnim odtisom.

Zelena mobilnost ostaja ena izmed prioritet Občine Piran. Župan je z odprtjem električnih polnilnic, ki jih je v celoti financiral ZD Piran izkazal podporo zelenim usmeritvam pomembne javne ustanove, ki nudi zdravstveno-varstvene storitve tudi na domu in pri tem uporablja že veliko električnih vozil.

»Kaže, da električna vozila niso več le naša prihodnost in da smo v novo mobilnost že vstopili. Zato se za investicijo 6 električnih polnilnic z 12 parkirnimi mesti najlepše zahvaljujem direktorju Matjažu Krajncu ter njegovi ekipi, ki je poskrbela, da bo Zdravstveni dom Piran ob skrbi za naše zdravje skrbel tudi za naše okolje«, je povedal župan Andrej Korenika.

 Za spodbujanje trajnostne mobilnosti ter uresničevanje ciljev in ukrepov, zapisanih v Celostni prometni strategiji za spodbujanje e-mobilnosti javnega potniškega prometa, kolesarstva in peš hoje, Občina Piran načrtuje  nakup mini električnih avtobusov za brezplačne prevoze na območju peš con in umirjenega prometa v starem mestnem jedru Pirana – dveh vozil letos in dveh leta 2024 (gre za 4 vozila, podobna Kurjerci). Obnova voznega parka z zagotavljanjem dodatnih vozil v Strunjanu (na relaciji parkirišče–kopališče) in Piranu (parkirišče–mestno jedro) je bila nujna, zato se je občina prijavila na razpis Eko Sklada in bo s temi sredstvi nakupila dva nova električna avtobusa. Obenem je vzpostavljen klicni center za naročanje dostavnih vozil »Dostavko«, ki bo zaživel s 1. junijem.

Občina želi ostati zgled vsem deležnikom v skupnosti, predvsem tistim, ki si lahko zagotovijo vire sofinanciranja iz državnih in evropskih programov, da skupaj z njo stopijo na pot zelene prihodnosti.

Občina Piran
Foto: Boštjan Boškin

Sorodni članki