Zaradi suma o eksplozivnem telesu na avtobusu za nekaj ur zaprt mejni prehod Dragonja

Dne  25.1.2018  okoli  7.45  ure  zjutraj je iz smeri Hrvaške na Mednarodni mejni  prehod  Dragonja  pripeljal  avtobus, hrvaških registrskih označb, z namenom  prestopa  državne  meje  v  R. Slovenijo. Navedeni avtobus vozi na redni  potniški liniji na relaciji Pula – Trst – Ljubljana. Na avtobusu sta bila ob kontroli prisotna dva šoferja in 8 potnikov.

Policisti  postaje  mejne  policije  Dragonja  so pri izvajanju  detajlnega pregleda  potnikov,  prtljage  in vozila izvedli postopek tudi s 22. letnim državljanom  Hrvaške,  s prebivališčem na območju Poreča. Pri postopku je z navedenim  je  bilo  ugotovljeno,  da  je na poti v Ljubljano. Pri pregledu avtobusa je policist pod sedežem, kjer je sedel navedeni hrvaški državljan, zaznal  neznan predmet, ki je bil očitno skrit. Policist je neznani predmet izvlekel  izpod  sedeža,  pri  tem pa ugotovil, da gre za usnjen črn hlačni pas,  na  katerega  je bilo navezanih 10 valjastih predmetov, oblepljenih z rjavim  in  črnim  lepilnim trakom ter povezanih z žico. Policist je zaradi suma,  da  bi  lahko  šlo  za  eksplozivno  napravo in zaradi zagotavljanja varnosti  življenja  potnikov  in  zaposlenih na mednarodnem mejnem prehodu Dragonja,  najdeni  predmet  ustrezno  zavaroval.  Osumljenemu  22. letnemu državljanu   Hrvaške   je  bila  zaradi  suma  storitve  kaznivega  dejanja Nedovoljena  proizvodnja  in  promet orožja ali eksploziva po 307. členu KZ odvzeta prostost.

Zaradi  utemeljenega  suma,  da  bi  lahko  bil najdeni predmet eksplozivna naprava,  je  bil  zaradi  zagotavljanja  varnosti  življenj  in premoženja Mednarodni mejni prehod Dragonja nemudoma zaprt za ves promet, prav tako so bili iz objekta evakuirani vsi zaposleni.

Postopek z najdenim predmetom so prevzeli pripadniki Oddelka za protibombno zaščito  iz  Specialne  enote  Policije,  ki  so  na  kraju najdbe predmeta opravili  strokovni  pregled  –  rentgensko  slikanje  ter detajlni pregled najdenega  predmeta,  saj  se je utemeljeno sumilo, da gre za improvizirano eksplozivno  napravo.   Z opravljenim ogledom se je ugotovilo, da ne gre za
nevarno  sredstvo,  temveč, da so na najdenem pasu ovite prazne pločevinke, ki so dajale videz improvizirane eksplozivne naprave. Pri pregledu prtljage osumljenega mu je bil zasežen še daljši kovinski nož ter drugi predmeti, ki bi lahko v nadaljevanju služili pri ugotavljanju motiva osumljenega.

Ogled   kraja   avtobusa   ter   najdenega  predmeta  so  prevzeli  koprski kriminalisti, ki so od potnikov iz voznikov avtobusa zbrali prva obvestila, zavarovali   druge  materialne  dokaze  za  dokazovanje  posesti  najdenega predmeta  ter  vzpostavili  takojšnje  prekomejno  sodelovanje  s hrvaškimi varnostnimi  organi.  Pripadniki  Policijske  uprave Istarske iz Pule so po
prejetem zaprosilu takoj pričeli z izvajanjem preiskovalnih aktivnosti tudi na njihovem območju.

Trenutno koprski kriminalisti obravnavajo osumljenega 22. letnega hrvaškega državljana  zaradi  utemeljenega  suma  storitve  kaznivega dejanja Zloraba znamenj  za  pomoč in nevarnost po 2. odstavku 309. člena KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora do petih let.

Po  opravljenih  vseh preiskovalnih dejanjih, se bo v dogovoru s pristojnim Okrožnim  državnim  tožilstvom  iz  Kopra, odločalo o privedbi osumljenca s kazensko  ovadbo  k  preiskovalnemu  sodniku  Okrožnega  sodišča  iz Kopra. Osumljeni  se trenutno nahaja v t.i. policijskem pridržanju, ki lahko traja največ 48 ur.

Mednarodni  mejni  prehod Dragonja je bil za promet zaprt od 8.40 do 11. 45 ure.

Sorodni članki