Zaključil se je festival FUGA

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) so izjemno zadovoljni s četrto izvedbo festivala FUGA, ki se je odvil v sklopu projekta Kultura raztura. V okviru sekcije PPF – Mladi so sodelovali že na treh festivalih in prav vsi so bili dobro obiskani. Letos je festival odkorakal na samostojno pot in dobili smo FUGO v povsem prenovljeni podobi.

Ivan Loboda, umetniški vodja Festivala uprizoritev, glasbe in akademij: »Beseda fuga pomeni presledek med dvema gradbenima enotama, v italijanščini nekakšen pobeg, hkrati pa je fuga tudi najkompleksnejša kompozicija glasbenega kontrapunkta. Če združimo vse pomene te besede, dobimo pomen našega festivala. FUGA je presledek med gradbenimi enotami mednarodnega ustvarjanja in povezovanja, je poletni pobeg od dolgega akademskega leta, ko študenti predstavijo svoje delo in nabirajo nova znanja v bolj sproščenem, obmorskem okolju in se vsak večer po predstavi prepustijo glasbi lokalnih in tujih glasbenih ustvarjalcev.«


V šestih festivalskih dneh so se v Gledališču Koper zvrstile zaključne produkcije zadnjih letnikov akademij iz akademije iz Londona, Banja Luke, Zagreba, Umaga, Beograda in Ljubljane. Novost letošnje izvedbe so bile festivalske delavnice, namenjene izključno študentom gostujočih akademij, gledalci pa tudi letos z glasovalnimi lističi in ocenami od 1 do 5 izbrali najboljšo festivalsko predstavo – zmaga je pripadla uprizoritvi igre Filipa Grujića Tamo gde pevaju (Tam, kjer pojejo) v režiji Đorđa Nešovića in izvedbi Fakultete dramskih umetnosti iz Beograda (RS).

Večere so zaključili glasbeno – na Ukmarjevem trgu in na ploščadi pred Bastionom je v času festivala nastopilo sedem glasbenikov/glasbenih skupin.

S festivalom so ponudili mlade ustvarjalcem možnost, da predstavijo svojo neverjetno kreativnost, igralski talent in mladim pokažejo kako zelo vsestranska je lahko umetnost. Vse predstave so bile za študente popolnoma brezplačne.

Festival uprizoritve, glasbe in akademij je v Slovensko Istro ponovno pripeljal več različnih kultur ter dokazal, da se študenti in mladi želijo povezovati med seboj in ustvarjati kakovostne vsebine.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem z veseljem podpira kulturne projekte, saj verjamejo, da je kultura izjemno pomembno področje in prav skozi tako kakovostne festivale kot je FUGA kulturo lahko približamo mladim.

Za nami je šest nepozabnih večerov, šest nepozabnih predstav in veliko spominov, ki bodo ostali za večno.

Sorodni članki