Zaključena ureditev javne površine ob platani v Portorožu

V teh predprazničnih dneh se na sprejem gostov pripravlja tudi Portorož, kjer so prejšnji petek zaključili ureditvena dela ob stoletni platani. Občina Piran je v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave uredila javno površino v okolici platane na pločniku ceste Obala, nedaleč od križišča s Koprsko cesto. Platana je bila dolga desetletja stisnjena med robnike in avtomobile, asfalt je segal do debla, korenine pa so tako že poškodovale pločnik.

Platana je eno izmed najstarejših dreves v Portorožu in občini Piran. Najverjetneje je bila zasajena v prvi polovici 20. stoletja, ko sta kraj zaznamovala pospešen turistični razvoj in urejanje zelenih površin. Ima veliko, lepo oblikovano krošnjo, obseg debla pa v prsni višini znaša 390 centimetrov. Izjemne dimenzije in vitalnost so razlog, da je drevo določeno za drevesno naravno vrednoto lokalnega pomena, v skladu s Pravilnikom o določitvi in varstvu naravnih vrednot.

V sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave, Območno enoto Piran je projektant Boštjan Voda pripravil rešitev, ki drevesu omogoča boljše pogoje za rast, pešcem pa varen prehod. Izvajalec del (Hartis, d. o. o.) je dela v vrednosti približno 10 tisoč evrov zaključil v manj kot mesecu dni. V tem času je pločnik povečal na površino dveh nekdanjih parkirnih mest, osrednji del rastišča pa utrdil s prodom, položenim v vodoprepustno vezivo. Ob mogočnem drevesu je izvajalec namestil dve leseni klopi, ki so jih v teh dneh že posvojili zadovoljni obiskovalci.

Izvedena ureditev je primer dobre prakse v skrbi za naravne vrednote in negi dreves v urbanem okolju. Mogočna platana je z ureditvijo dobila več prostora in boljše pogoje za rast, krajanke in krajani ter obiskovalke in obiskovalci pa prostor za krajši postanek v prijetni senci.

Platana Portorož urejeno 2

Sorodni članki