V Portorožu odprl vrata Muzej torbic

V prostorih Splošne plovbe Portorož je svoja vrata odprl Muzej torbic, ki na ogled ponuja 500 torbic s celega sveta. Muzej je v Portorož pripeljal novo zgodbo, razdeljen pa je na tri zgodovinska obdobja, in sicer do 1. svetovne vojne, od 1. svetovne vojne do 80. let prejšnjega stoletja in od 80. let prejšnjega stoletja do danes. Zbirka je nastajala 30 let, v njej pa so torbice, denarnice, ogledalca in pudrnice številnih vplivnih žensk. Odprtja muzeja sta se udeležila tudi župan Občine Piran Peter Bossman in podžupanja Meira Hot, ki sta si zbirko podrobno ogledala. »Veseli me, da tudi občanke in občani v svojih domačih zbirkah znate izluščiti dobre ideje, ki oživljajo našo preteklost, nas spominjajo na neke druge čase in nas na tako zelo zanimiv način popeljejo v minula stoletja,« je ob tej priložnosti zbrane nagovoril župan Bossman.

torbice1

»Pri tej razstavi gre za pripovedovanje zgodbe, vsaka torbica nam namreč pove nekaj o svojem obdobju,« je ob odprtju muzeja povedal lastnik zbirke in direktor Zavoda Mediteranum Slobodan Simič Sime. Dodal je, da se je s tem muzejem »poklonil vsem ženskam, ki so gradile turizem Portoroža.« V obdobju od konca 19. stoletja do 30. let prejšnjega stoletja je bil Portorož evropska prestolnica mode. Gospe so prihajale v Portorož, kjer so lahko pokazale nove obleke, dodatke, med drugim tudi torbice, ki so nekoč služile za shrambo pudra in ličil. Da bo muzej lepo oživel ponudbo Portoroža, pa je prepričana Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož: »Portorož v resnici rabi nove vsebine, neka nova doživetja in atrakcijo za naše obiskovalce.«

Slobodan Simič Sime pa je ob odprtju še obljubil, da Muzej torbic obiskovalcem ne bo ponujal le ogleda zbirke, temveč bodo v prostorih muzeja že v kratkem organizirali različne delavnice in predstavitve znanih oblikovalcev torbic.

torbice3
www.piran.si

Sorodni članki