V Piranu jubilejni 10. dan delfinov

V soboto, 20. avgusta 2016, bo v Piranu potekal že jubilejni 10. Dan delfinov, ki ga organizira društvo Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce. Z dogodkom želimo širši domači in tuji javnosti sporočiti, da delfini živijo tudi v slovenskem morju, vzbuditi zavedanje o pomembnosti ohranjanja morskega okolja in njegove biotske raznovrstnosti ter predstaviti poslanstvo in delo društva Morigenos. Prireditev bo potekala od 16. do 20. ure na dveh lokacijah, na Tartinijevem trgu in v piranskem Svetilniku. Vstopnine ni, vse dejavnosti so brezplačne. Na info-točki društva Morigenos na Tartinijevem trgu boste izvedeli vse o delfinih iz slovenskega morja in o delu društva, posvojili delfina in/ali postali podporni člani društva, se preizkusili v foto-identifikaciji in prisuhnili zvokom delfinov. Z informativnim gradivom se bodo predstavile tudi druge organizacije, s katerimi v skrbi za naše morje društvo Morigenos redno sodeluje: Muzej školjk in polžev Piran, Okolje Piran, KP Strunjan, KP Sečoveljske soline, Zavod za varstvo narave. Najmlajši bodo delfine spoznavali preko igre v otroških ustvarjalnih delavnicah FUL KUL, ki jih izvaja društvo OLIMP. Poleg tega bodo vse popoldne potekale različne predstavitve.

V sklopu 10. Dneva delfinov bo društvo Morigenos kot partnerska organizacija mednarodnega Sporazuma o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in sosednjega atlantskega območja (ACCOBAMS; http://www.accobams.org/ ) pridružilo praznovanju 2. ACCOBAMS DNEVA KITOV IN DELFINOV. Letošnji ACCOBAMS DAN KITOV IN DELFINOV v osprednje postavlja osveščanje otrok o nevarnostih, ki ogrožajo morske sesalce, a hkrati tudi o rešitvah, ki so na voljo za ublažitev teh groženj. Prav to vsebino ponuja večjezična mobilna aplikacija za zgodnje učenje jezikov na temo varovanja morij in spoznavanja morskih živali, ki nastaja v sodelovanju društva Morigenos in MINI POLIGLOTINI. Projekt je v sklopu programa ʻNGO Small Grantsʻ podprlo Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani. Na dogodku, ki se ga bo udeležil tudi predstavnik veleposlaništva Gautam Rana, bo mobilna aplikacija podrobneje predstavljena tako najmlajšim kot tudi odraslim.  Sporazum ACCOBAMS povezuje države iz Sredozemske in Črnomorske regije v skupnih prizadevanjih za ohranjanje kitov in delfinov v Sredozemlju in Črnem morju ter izboljšanje znanja o teh živalih. Podpisnica sporazuma je tudi Republika Slovenija, društvo Morigenos pa je slovenski partner temu sporazumu.

Predstavili bomo tudi pobudo NetEFFECT za oceane brez odpadne ribiške opreme, ki poteka pod okriljem World Cetacean Alliance (http://worldcetaceanalliance.org/), največje svetovne zveze na področju varstva kitov, delfinov in pliskavk. Društvo Morigenos je partner zveze WCA in se že drugo leto zapored pridružuje pobudi NetEFFECT.

V družbi raziskovalcev društva Morigenos se boste lahko odpravili na enourni panoramski izlet z ladjico Solinarko. Med drugim boste izvedeli, kako iščemo delfine s plovila in katere živalske vrste lahko še opazimo v našem morju. Prikaza iskanja delfinov s kopnega se boste lahko udeležili na dveh kopenskih opazovalnih točkah, na zvoniku piranske cerkve in na stoplu piranskega Svetilnika.

V Svetilniku bosta na ogled tudi dve razstavi: izobraževalna razstava Delfini v slovenskem morju, ki v sliki in besedi na poljuden način, primeren za vse generacije, predstavlja življenje in raziskovanje delfinov, ter umetniška razstava fotografij naših delfinov. Pestro popoldne bomo sklenili s predavanjem o zanimivem življenju delfinov iz slovenskega morja in delu društva Morigenos v Cafe Galeriji (Kidričevo nabrežje 2, Piran). Predavanje je obogateno s številnimi fotografijami in je primerno za vse generacije.

 

Prireditev je finančna podprla Občina Piran. Sponzorja dogodka sta Zavarovalnica Maribor in Okolje Piran, medijska pokrovitelja pa Radio Capris in spletni portal Moj pes.

 

Program prireditve 10. Dan delfinov 

 

TARTINIJEV TRG 

 

Od 16. do 20. ure 

  • Info-točka društva Morigenos

– predstavitev društva, akcija Posvojite delfina, članstvo …

– ob praznovanju 2. ACCOBAMS DNEVA KITOV IN DELFINOV,  ki je letos posvečen osveščanju otrok o grožnjah morskim sesalcem: predstavitev večjezične  mobilne aplikacije za zgodnje učenje jezikov na temo varovanja morij in spoznavanja morskih živali, ki nastaja v sodelovanju društva Morigenos in MINI POLIGLOTINI; projekt podpira Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani.

– predstavitev pobude NetEFFECT za oceane brez odpadne ribiške opreme

– z informativnim gradivom se bodo predstavili Muzej školjk in polžev Piran, Okolje Piran, KP Strunjan, KP Sečoveljske soline, Zavod za varstvo narave  …

 

Od 16. do 20. ure

  • otroške ustvarjalne delavnice FUL KUL o delfinih v sodelovanju z društvom OLIMP

 

Ob 16.30 in ob 17.30

  • voden enourni panoramski izlet z ladjico Solinarko

Brezplačno vstopnico za izlet z ladjico lahko prevzamete od 16. ure dalje na info-točki društva Morigenos. Predhodne rezervacije niso možne. Število vstopnic je omejeno. Vkrcanje na ladjico brez vstopnice ni mogoče. Zberemo se deset minut pred načrtovanim odhodom pri info-točki društva Morigenos.

 

Ob 17., 18., in 19. uri 

  • prikaz iskanja delfinov s kopenske opazovalne točke – z zvonika cerkve Sv. Jurija

Brezplačno vstopnico za obisk zvonika lahko prevzamete od 16. ure dalje na info-točki društva Morigenos. Predhodne rezervacije niso možne.  Zberemo se pet minut pred načrtovanim odhodom pri info-točki društva Morigenos. Do vrha zvonika vodi 147 stopnic. Obisk Zvonika izvajate na lastno odgovornost.

 

PIRANSKI SVETILNIK 

 

Od 16. do 20. ure

  • prikaz iskanja delfinov s kopenske opazovalne točke – s stolpa Svetilnika
  • na ogled razstava fotografij delfinov iz slovenskega morja in izobraževalna razstava Delfini iz slovenskega morja v sliki in besedi

 

CAFFE GALERIA

 

0b 20.15  

  • predavanje o zanimivem življenju delfinov iz slovenskega morja in delu društva Morigenos

 

Foto: Ana Hace – Morigenos

Sorodni članki