V Kopru in Ankaranu odslej enostavnejše plačevanje parkirnin

Prijazno preko SMS

Vsem uporabnikom parkirišč na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran, ki jih upravlja Komunala Koper, je od 1. junija 2015 na voljo nova storitev plačevanja parkirnine preko kratkih sporočil SMS. Gre za novost, ki jo je na primeru Mestne občine Koper v sodelovanju s Komunalo Koper razvilo podjetje 2mobile d.o.o. iz Ljubljane.

Sistem delovanja SMS parkiranja je zelo preprost in prijazen do uporabnikov. Uporabnik parkira vozilo in pošlje SMS sporočilo s cono parkiranja, ki je označena na tabli, ter registrsko številko vozila, na številko 4333. Nato prejme brezplačni potrditveni SMS, na katerega odgovori z besedo DA in želeno dolžino parkiranja v urah (največ 3). Parkirnina se obračunava mesečno in sicer preko položnice mobilnega operaterja uporabnika.

Sistem prijazen do uporabnikov

Nov sistem parkiranja je veliko bolj prijazen do uporabnikov, saj omogoča brezgotovinsko poslovanje, za njegovo uporabo uporabnikom ni potrebno vgraditi dodatnih aplikacij ali se registrirati, rešitev pa deluje na čisto vseh mobilnih aparatih, tudi na tistih starejših generacij. Ena od ključnih prednosti je v tem, da se lahko parkirnina podaljša od kjer koli in se ni potrebno vračati k vozilu oz. parkomatu. Sistem namreč 15 minut pred iztekom parkirnine uporabniku posreduje brezplačni opozorilni SMS. Parkiranje na takšen način je za uporabnike zanesljivo, saj občinski redarji preverjajo status parkiranja z vnosom registrske številke avtomobila v svojo napravo. Poleg tega bo sistem plačevanja parkirnine s parkomati kljub uvedbi novosti ohranjen in bo nemoteno deloval tudi v prihodnje.

Prvi trije meseci nad pričakovanji

V Komunali Koper so dejali, da je bila storitev SMS parkiranja v prvih treh mesecih sprejeta nad pričakovanji, saj je bilo v mesecu juniju sklenjenih 1.609 SMS parkirnin, julija 2.359, v avgustu pa že 3.018.

NR

 

Sorodni članki