Uspešno zaključeno državno prvenstvo v deskanju z veslom

Zadnja avgustovska sobota je bila za tekmovalce in ljubitelje deskanja z veslom oziroma supanja, kot radi poimenujemo to športno disciplino, vroča. V Piranskem zalivu pred Bernardinom je že tretje leto zapored potekalo državno prvenstvo, ki je pritegnilo številne ljubitelje tega vodnega športa, s katerim se tudi v Sloveniji spogleduje čedalje več športnikov. V prvi regati prvenstva, v kateri so se pomerili izkušeni tekmovalci in tekmovalke, je v moški kategoriji zmagal Jošt Zakrajšek iz SUP klub, v ženski pa Manca Notar iz ŠD TIKI TEAM. Med mladinci je bil najhitrejši 16-letni Žiga Brajnik iz SUP kluba, med mladinkami pa 12-letna Zala Vidmar tudi iz SUP kluba. Na tretjem državnem prvenstvu v deskanju z veslom se je pomerilo skupno 34 tekmovalcev in tekmovalk iz Slovenije, Hrvaške in Italije. V skladu s pravili Surf zveze Slovenije in Mednarodne surf zveze (ISA) so se tekmovanja lahko udeležili tekmovalci z deskami dolžine 12,6 (381 cm) in 14 (427 cm). Udeležba je bila dovoljena tudi tekmovalcem z napihljivo desko, napolnjeno z zrakom, pri kateri ni bilo omejitev pri dolžini, ter tekmovalcem z »allround« desko, t.j. desko v obliki surf deske, ki ni smela presegati dolžine 12,6 (381 cm). Kot običajno so tekmovalci čas pred tekmo izkoristili za ogrevanje in prosti trening, ob 12.30 uri pa je bil start prve regate. Tekmovalno tehnično polje, dolgo 5 km, je potekalo ob bernardinski obali. Po napetem tekmovanju je naziv državnega prvaka v deskanju z veslom v moški kategoriji osvojil Jošt Zakrajšek iz SUP klub, kot drugi najboljši je v cilj priveslal Bojan Boštjančič iz SUP klub, med tri najboljše pa se je uvrstil še  Tomaž Jesterle iz kluba TIKI TEAM. V ženski kategoriji je naziv državne prvakinje osvojila Manca Notar iz kluba TIKI TEAM, drugo mesto je zasedla Neža Jarc iz SUP klub, tretje pa Zala Vidmar iz SUP klub.  Ob 14.30 je sledil start odprtega prvenstva mladink in mladincev, ki so se prav tako pomerili na krajšem regatnem polju. Med mladinci se je najbolje odrezal  16-letni Žiga Brajnik, med mladinkami pa in 12-letna Zala Vidmar.

sup003

Deskanje z veslom ali SUP (v angl. Stand Up Paddling) je športna deskarska disciplina, ki se je začela aktivno razvijati v 50. letih prejšnjega stoletja na Havajih. Slovenski navdušenci ta šport, ko na deski stojimo in se po vodni gladini premikamo z veslanjem, pravimo supanje. Je odlična alternativa surfanju, ko ni valov in vetra. Športno opremo sestavljata veslo in deska, ki je nekoliko večja in širša. Poleg »trde« deske se v zadnjem obdobju, tudi iz povsem praktičnih razlogov pri transportu, uveljavlja napihljiva SUP deska, ki prav tako velja za tekmovalno opremo.

sup002

Športno društvu KEKA Piran v sodelovanju s SURF zvezo Slovenije že tretje leto zapored organizira državno tekmovanje v tej disciplini. Predsednik društva, Alan Železnik, navdušeno ugotavlja, da se zanimanje za SUP množično povečuje: »SUP je šport, ki ne zahteva velikih investicij v opremo, je trajnostno prijazen okolju, vse bolj pa je priljubljen med predstavniki vseh generacij.« Železnik si želi, da bi tovrstno tekmovanje preraslo v mednarodno, s čimer bi dogodek obiskalo še več ljubiteljev tega športa tudi iz sosednjih in bolj oddaljenih držav. Seveda pa se zaveda, da bi bila brez podpore lokalnega okolja, izvedba odmevnejšega tekmovanja  težko izvedljiva.

sup001

Sorodni članki