Tiskovna konferenca Policije o dvojnem umoru v izolski bolnišnici (VIDEO)

V četrtek, 24. avgusta so na koprski policijski postaji pripravili tiskovno konferenco o dogodkih, ki so 22. avgusta pretresli celotno Slovenijo. Takrat je 70-letni osumljenec umoril 36-letnega zdravnika, sicer znanega urologa in 43-letnega policista Prometne policije Koper, kateri se je čisto po naključju nahajal v bolnišnici. Kasneje je storilec ustrelil še drugega policista, vendar je ta po hitri intervenciji zdravniške ekipe izven življenske nevarnosti, sam pa je izgubil življenje v svojem avtu, vendar ker preiskava še ni zaključena, ni še povsem jasno ali so bili usodni streli policistov ali pa si je sodil sam. Odgovor na to bo pokazala obdukcija. Na tiskovni konferenci sta sodelovala  direktor Policijske uprave Koper Danimir Rebec in vodja sektorja kriminalistične policije PU Koper Dean Jurič.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate na spodnjem posnetku.

20160824_124125

Danimir   Rebec,   direktor  Policisjke  uprave  Koper,  je  na  novinarski konferenci danes povedal:

“Na  PU  Koper  smo  pretreseni in prizadeti ob tragični izgubi 43-letnega sodelavca,  policista  Prometne Policijske Postaje Koper. Ivo Žnidarčič je  pri opravljanju policijskih  nalog  v  ponedeljek  v bolnici Izola izgubil svoje življenje, zaradi  zahrbtnega  napada  70-letnega  storilca.  To  je  v  moji 34-letni policijski  karieri  najbolj  tragični dogodek, za katerega sem upal, da se nikoli  ne bo zgodil. Ob tem tragičnem dogodku izrekam iskreno sožalje vsem policistkam   in  policistom,  svojcem  pokojnega  policista  ter  njegovim prijateljem.

Prav   tako   izrekam  iskreno  sožalje  družini,  sorodnikom,  kolegom  in sodelavcem ustreljenega zdravnika. Za  vodje  ni  težjega  trenutka,  kot  svojcem umrlega sodelavca sporočiti žalostno  novico,  da se njihov najbližji ne bo vrnil več domov iz službe, ki  jo  je  opravljal  vestno  in  pošteno. Skupaj z generalnim direktorjem policije  in  komandirjem PPP Koper smo to žalostno novico svojem sporočili še isti dan. Pred  eno  uro  pa  sem  se  vrnil  iz  Ljubljane,  kjer  sva  z generalnim direktorjem policije g. Fankom v univerzitetnem kliničnem centru obiskala v istem  dogodku  s  strelnim orožjem težko ranjenega 46-letnega policista PP Izola Ljuba Krajnca. Policist,  ki  je  bil  s  helikopterjem  slovenske policije,  še  isti  dan  odpeljan  v UKC v Ljubljano in takoj operiran, je preživel  izključno  zaradi  hitrega  odziva in strokovne oskrbe zdravniške ekipe  Bolnice Izola na kraju dogodka in zdravniške ekipe UKC Ljubljana, za kar  se  jim  iz  srca iskreno zahvaljujem. Zdravstveno stanje policista je trenutno  stabilno in uspešno okreva. Z optimizmom pričakujem, da se bo čim prej lahko vrnil k svoji družini in med svoje sodelavce.
Vsem  policistom,  ki  so  bili  udeleženi  pri  navedenem izredno stresnem dogodku,  je  bila  že  na kraju samem ponujena psihološka pomoč, ki sta jo nudili  dve  naši  psihologinji. V nadaljevanju pa je bila psihološka pomoč nudena  tudi  drugim  policistom  PPP  Koper in PP Izola, ki so bili zaradi žrtev med njihovimi sodelavci najbolj prizadeti.
Ob  takih  trenutkih  se  vsi  še  bolj  zavedamo,  da  poklic policista ni primerljiv  z drugimi poklici in v vsakem trenutku pomeni tudi nevarnost za življenje policista že samo zaradi tega, ker nosi policijsko uniformo. Naredili  bomo  vse, da do takšnih dejanj ne bo več prihajalo, čeprav 100 % varnosti  ni mogoče zagotoviti. To se je pokazalo tudi v tem primeru, ko je bil  policist ustreljen oziroma umorjen na tako brezobziren način, da sploh ni imel možnosti, da bi se branil. ”

Dean  Jurič,  vodja  Sektorja  kriminalistične  policije  PU  Koper,  je na novinarski  konferenci  predstavil  do  sedaj  znane  ugotovitve  preiskave ponedeljkovega dogajanja v in pred izolsko bolnišnico:

V  ponedeljek,  22. 8. 2016, je OKC PU Koper ob 15:08 uri in kasneje prejel več  klicev, da v Splošni bolnišnici Izola nekdo strelja. Neznani moški naj bi  ustrelil  zdravnika  in  nato  še  policista.  Nemudoma so bile na kraj napotene patrulje različnih policijskih enot Policijske uprave Koper.

Po  do  sedaj  zbranih  obvestilih  in  dokazih  izhaja,  da se je 70-letni osumljenec  iz Sv. Antona pri Kopru med 13:00 in 15:00 uro od doma s svojim osebnim  avtomobilom  znamke  Chevrolet  Aveo,  srebrne barve, pripeljal do Splošne  bolnišnice  Izola, do tamkajšnjega zdravnika, ki je osumljenega že dlje časa zdravil. Osumljeni  je  s  seboj imel pištolo izbrisanih identifikacijskih oznak, za katero  ni  imel  nobenih  dovoljenj.  Okoli  15:00 ure se je na pritličnem hodniku  pred  recepcijo  srečal  z zdravnikom in ga po krajšem pogovoru na pritličnem hodniku pri recepciji, kljub zdravnikovem begu, večkrat ustrelil v  zgornji  dela  telesa  in v glavo. Zdravnik je kasneje, isti dan, zaradi poškodb umrl. Po  streljanju  se  je  osumljeni  namenil  v prostore novega dela urgence. Strele je slišal tudi 43-letni policist Postaje prometne policije Koper, ki je  bil  v  SB  Izola  v  tistem  času  zaradi drugih službenih nalog in je prihitel  v  smeri streljanja. Osumljeni je policista na hodniku urgence SB Izola  pričakal v prehodu iz prostorov SB Izola v urgentni del in ga enkrat iz  neposredne  bližine ustrelil v prsi. Policist je kasneje zaradi strelne rane, navkljub nudeni zdravniški, pomoči umrl.

Osumljeni je po strelu v policista ostal brez nabojev v svoji pištoli, zato je  v  nadaljevanju  vzel  službeno  pištolo  ustreljenega policista, svojo prazno  pištolo  pa pustil na kraju umora policista. Nato je na dvorišču SB Izola  sprožil  še najmanj en strel iz odvzete policijske pištole (sumi se, da  je  šlo za preizkušanje orožja), nato pa odšel do svojega avtomobila in se odpeljal proti zapornicam pri vhodu na parkirišče.

V  tem  trenutku  je  na  kraj  zaradi  obvestila  o  streljanju prišlo več policijskih  patrulj,  med  njimi  tudi patrulja Policijske postaje Izola v kateri sta bila dva policista. Policista za zablokirala izhod iz parkirnega prostora  SB  Izola,  pri  tem  pa  zaznala izstop dveh osebnih avtomobilov Chevrolet Aveo, srebrne barve, s parkirnega prostora. Ne vedoč v katerem od vozil  se prevaža osumljeni kaznivega dejanja umora, sta vsak od policistov pristopila k enemu ustavljenemu Chevrolet Aveu. Pri tem je osumljeni, ki je bil  v drugem Chevrolet Aveu, skozi odprto okno vozila, pričel streljati na 46-letnega  policista in ga, kljub oblečenemu neprebojnemu jopiču, ustrelil pod  pazduho.  Policista  sta  na  streljanje  odgovorila s streli, vsak iz svojega orožja, storilec pa se je nato po do sedaj zbranih obvestili še sam ustrelil  v   glavo  in  obležal  v  vozilu,  kjer je umrl še pred prihodom zdravniškega osebja na kraj.

Na  podlagi  zbranih  obvestil  in  zasežene zdravstvene dokumentacije v SB Izola  za  osumljenega,  je  bilo  ugotovljeno, da na dan streljanja ni bil sprejet  v  obravnavo  v  SB Izola in prav tako za ta dan ni bil naročen na nobeno  zdravstveno  storitev.  Z  zbiranjem  obvestil  se  je  v preiskavi ugotovilo  tudi,  da  je  osumljeni  večkrat  potožil,  da  ga  želi njegov zdravnik,  ki ga je zdravil, »uničiti« ter da navedenega zdravnika ne briga zanj,  saj  ga  že  od  oktobra  ni  poslal na potrebna zdravljenja. Na dan dogodka  je  znancu  rekel, naj mu uredi pogreb kot je potrebno ter da želi imeti  žaro.  Znanec  je  predvideval, da se je osumljeni sprijaznil, da bo umrl  zaradi  svojih  zdravstvenih  težav  in zaradi tega ni posvečal večje pozornosti  na  osumljenčeve  besede.  Prav tako je bilo ugotovljeno, da je osumljeni  že  dan  prej,  torej  v  nedeljo,  21.  8. 2016, poizvedoval za umorjenim zdravnikom, ki pa je bil odsoten.
V  torek,  23.  8.  2016,  so  koprski kriminalisti podali pobudo Okrožnemu sodišču v Kopru za opravo hišne preiskave stanovanja osumljenega, pri čemer je  bila  pobuda  Policije  oz.  Okrožnega  državnega  tožilstva  iz  Kopra zavrnjena  s  strani  sodišča  z  obrazložitvijo,  da  se  zoper  pokojnega osumljenca  ne  more  voditi  kazenski  postopek  in zato tudi oprava hišne preiskave  oz.  najdba  dodatnih  dokazov  ni  potrebna.  Še  isti  dan  so kriminalisti  na vabilo lastnika stanovanja, ki ga je uporabljal osumljeni, vstopili  v  stanovanje  in  od lastnika prevzeli avtomatsko puško Thompson M1A1 kal. 45 z naboji.

Koprski   kriminalisti  preiskujejo  storjena  dejanja  osumljenega  zaradi utemeljenih  razlogov  za  sum, da je izvršil dve kaznivi dejanji umora (po IV. oz. II. odst. 116. člena KZ-1) in eno kaznivo dejanje poskusa umora (po II.  odst.  116. člena KZ-1 v zvezi s 34. čl. KZ-1), saj je 22. 8. 2016 med 15:00 in 15:20 uro v oz. pred SB Izola, s strelnim orožjem iz brezobzirnega maščevanja  umoril svojega zdravnika, zaradi ukrepanja pri uradnih dejanjih varovanja  javne varnosti pa na isti način umoril tudi 43-letnega policista ter poskušal umoriti 46-letnega policista, ki ga je poskušal zaustaviti. Na podlagi  najdbe  avtomatske  puške  v  stanovanju osumljenega izhajajo tudi utemeljeni   razlogi   za   sum   storitve  kaznivega  dejanja  nedovoljene proizvodnje  in  prometa  orožja  ali eksplozivov (po 307. členu Kazenskega zakonika).

Zoper pokojnega osumljenca bomo koprski kriminalisti podali poročilo na Okrožno Državno Tožilstvo v Kopru.

 

Izola1

Izola3

Sorodni članki