Tina in Veronika na Svetovnem prvenstvu v Izraelu

V Haifi v Izraelu se danes s prvimi plovi začenja svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. Evropski prvakinji Tina Mrak in Veronika Macarol sta  že pred dnevi prišli na prizorišče enega od vrhuncev letošnje sezone, kjer sta zadnje dni pred začetkom prvenstva izkoristili za treninge in spoznavanje z lokalnimi razmerami. Slovenski jadralki sta v Izrael odpotovali dobro pripravljeni, njuni cilji pa tudi tokrat visoko postavljeni.

Na regatnem polju se obetajo zanimivi jadralski boji, saj se bo na startni liniji zbrala večina najboljših jadralk in jadralcev razreda. Na svetovnem prvenstvu v Haifi bodo podelili tudi naslednje olimpijske vozovnice za Rio 2016, na voljo bo še šest olimpijskih norm v moški konkurenci in tri v ženski. Najboljši slovenski jadralki sta si nastop na olimpijskih igrah v Riu prihodnje leto zagotovili že lani, na svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v Santanderju v Španiji. V ženski konkurenci je na startni listi prvenstva 42 posadk iz 23 držav. Poleg Tine Mrak in Veronike Macarol, ki sta na odličnem četrtem mestu ISAF lestvice razreda, je tu še večina posadk iz petnajsterice razreda 470.

Macarol

Tina Mrak in Veronika Macarol sta letošnjo sezono odlično začeli in si v začetku julija v Aarhusu na Danskem prijadrali naslov evropskih prvakinj v razredu 470. Po prihodu s predolimpijske regate v Riu sta trenirali doma v Portorožu. Na treningih, ki jih je vodil njun trener Tomaž Čopi, sta se jima pridružili tudi sparing partnerki iz Italije, ženska posadka Caputo-Sinno. »Imeli smo zelo dobre pogoje za jadranje in treningi so bili zelo učinkoviti,« je bila zadovoljna Tina Mrak in nadaljevala: »Žal smo treninge na morju prekinili v sredini septembra, saj smo morali jadrnico in vso opremo z zabojnikom poslati v Izrael. Tako da smo zadnje obdobje pred odhodom namenili kondicijski pripravi.« Veronika Macarol je dodala: »V tem primeru bi bilo zelo dobro, da bi imeli dve jadrnici, saj bi tako lahko do odhoda v Izrael z drugo trenirali doma. Za nastop na olimpijskih igrah sva naročili novo jadrnico, ki bo narejena konec oktobra in bo od istega proizvajalca (Ziegelmayer, Nemčija), kot je sedanja.«

V Haifi slovenski jadralki jadrata prvič, v dneh pred prvenstvom sta opravili nekaj treningov na morju, na katerih sta se spoznali z razmerami na prizorišču. »Pogoji so kar težki, zahteven val in veliko nihanje v jakosti vetra, kar je toliko bolj izrazito v šibkejšem vetru. Zelo pomembno bo, da bova v teh razmerah pravilno tehnično in taktično jadrali in izkoristili vsak val in spremembo vetra.« sta povedali jadralki, ki sta želeli razmere na treningih čim bolje izkoristiti in se dobro pripraviti. Tina Mrak je pred začetkom prvenstva spregovorila tudi o zastavljenih ciljih: »Na svetovnem prvenstvu želiva dobro nastopiti, jadrati tako kot na zadnjih treningih in se boriti z najinimi konkurentkami za najvišja mesta.«

Danes se na regatnem polju začenja zares. Do petka se bodo jadralke pomerile v 10 plovih, v soboto pa najboljših deset posadk čaka še regata za medalje.

VIR: Jadralna zveza Slovenije

Sorodni članki