Svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni

15. novembra obeležujemo svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB). Gre za težko kronično pljučno obolenje, pri katerem je normalen pretok zraka v pljuča zmanjšan, kar otežuje dihanje. Med ljudmi je znano tudi kot bolezen težke sape, pogosto s pridruženim kašljanjem. Bolezen je neozdravljiva in njenega napredovanja ni možno ustaviti, lahko pa ga upočasnimo. Zato je ključno, da preventivno skrbimo za svoja pljuča, ko se pokažejo prve težave pa takoj ukrepamo, da ne pride do poslabšanja.

Za ohranjanje pljučne funkcije in vitalnosti je za vse pljučne in alergijske bolnike nujna redna telesna aktivnost. Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije v ta namen že več let organizira brezplačno rehabilitacijsko vadbo, ki vsak teden poteka v 19. skupinah po različnih krajih. V tednu med 13. in 17. novembrom pa organizirajo dneve odprtih vrat vas vabijo, da se pridružite in rehabilitacijsko vadbo preizkusite.

V Kopru se lahko pridružite v torek, 14.11.,  od 17:00 do 18:00, na Osnovni šoli Antona Ukmarja. Zaradi lažje organizacije prosijo, da se za Dan odprtih vrat prijavite na spodnji povezavi ali po telefonu 01 427 44 43.

Za dodatne informacije glede lokacije obiščite spletno stran www.dpabs.si ali pokličite na 01 427 44 43.

Vabimo vse pljučne in alergijske bolnike, da pridete na dneve odprtih vrat in preizkusite Rehabilitacijsko vadbo.  Na dan KOPB, 15. novembra, pa vas v društvu vabijo v Citypark, Ljubljana na brezplačne meritve pljučne funkcije.

Sorodni članki