S polaganjem vencev so se v Strunjanu spomnili prvih žrtev fašizma

Na tradicionalni slovesnosti v spomin na tragični dogodek, ko so strunjanski otroci leta 1921 postali prve nedolžne žrtve fašizma, so zbrane nagovorili podžupanja Občine Piran mag. Meira Hot, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Občine Piran Bojan Česnik in član sveta KS Strunjan Gianfranco Giassi. Kot slavnostni govornik je z zbranimi svoje misli delil Rihard Knez.

»Današnja slovesnost je posvečena spominu na strunjansko tragedijo, a namenjena vsem, ki verjamemo, da je svet mogoče spremeniti na bolje. Vsem, ki verjamemo, da bo dobro vedno premagalo zlo,« je povedala podžupanja mag. Hot in opozorila, da so politične ideologije, ki gradijo na sovraštvu, še kako žive tudi danes. »Ne zatiskajmo si oči, tudi v Evropi živimo v novi dobi latentnega fašizma. Tu je, med nami. Včasih bolje, včasih slabše prikrit, a vedno prepoznaven po neprestanem podpihovanju strahu. Fašizem se prisesa na vsako našo negotovost in jo pregnete v sovraštvo,« je opozorila. »Ne glede na to, kako razvita je in kako dolgo demokratično tradicijo ima, vsaka skupnost, ki se ne zna ali ne zmore postaviti po robu izbruhom sovraštva, je ranljiva. In ranljiva je vsaka skupnost, ki se ne upre svojim voditeljem, če ti spodbujajo sovraštvo,« je sklenila.

Slavnostni govornik Rihard Knez se je v osrednjem govoru spomnil trenutkov, ko so v strunjanski dolini odjeknili streli, ki so pokosili nedolžne otroke. Zbranim je orisal obdobje, ki je sledilo temu napadu, in pozval vse, naj poskrbijo, da spomin na te grozote nikoli ne bo zbledel.

V kulturnem programu so nastopili Pihalni orkester Piran, varovanke in varovanci Centra za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan, učenke in učenci osnovnih šol Sečovlje, Lucija in Cirila Kosmača Piran, Gledališka skupina Flip Piran in Minka Lavrič.

Sorodni članki